Broj medvjeda u Sloveniji u stalnom porastu

U Sloveniji živi skoro 600 smeđih medvjeda, a njihov se broj u zadnjih desetak godina povećao za trećinu, pokazala je studija provedena u sklopu projekta Life Dinalp Bear, prenose slovenski mediji.

Istraživanje koje djelomice financira EU, a provode je slovenski stručnjaci iz Biotehničkog fakulteta u Ljubljani i lovačke udruge, do tih se podataka došlo metodom  molekularne genetike. Naime, utvrđeni su DNK tragovi medvjeda na uzorcima njihove sline, dlaka i izmeta, što omogućuje da se rast i pokreti te populacije prate kroz prostor i vrijeme. Metoda je u slovenskim šumama bila prvi put primijenjena 2007. godine, kad su DNK tragači otkrili 560 medvjeda, a njihov broj od tada stalno raste, kao što se i njihov  habitat širi prema sjeveru i zapadu.

S koliko smo medvjeda u stanju živjeti zajedno, to još moramo odlučiti na razini cijelog društva. Možemo izlovom smanjiti broj medvjeda, ali je moguće i povećati  društvenu toleranciju prema toj zaštićenoj vrsti, kazao je za Slovensku televiziju biolog Tomaž Skrbinšek. Očekuje se da će do kraja godine biti poznati i rezultati rasprostranjenosti medvjeda prema pojedinim slovenskim regijama.

U okviru projekta Life Dinalp Bear istražuje se i hrvatska populacija smeđeg medvjeda koje od slovenskih kolega dijelom razdvaja žičana prepreka za ilegalne migrante koja je postavljenana duž četvrtine granice, a presijeca i jedinstveni medvjeđi habitat.