Donacijama prikupljen novac za edukativnu lutku za Medicinsku školu

Udruga žena operiranih dojki 'Nada' prikupila je 24 tisuće kuna za nabavu edukativnoga medicinskog modela lutke za izvođenje nastave u Medicinskoj školi u Rijeci. Novac su prikupili na svojim humanitarnim akcijama - Dan narcisa i Dan ružičaste vrpce - te prodajom božićnih zvijezda na Korzu.

Donacijama su pomogli i Primorsko-goranska županija, gradovi Rijeka i Kraljevica, općine Matulji i Viškovo te ostali donatori. Na današnjem uručenju donacije u riječkome KBC-u, gdje Medicinska škola koristi zgradu za izvođenje vježbi, istaknuto je da se suradnja nastavlja jer učenici sudjeluju na fizikalnoj terapiji i postoperativnim vježbama žena operiranih dojki.

Lutka Nada će živjeti kod nas, u našem kabinetu Zdravstvene njege. Na njoj se naši učenici uvježbavaju osnovnim medicinsko-tehničkim zahvatima, prije nego što idu na bolničke odjele. Lutku se kupa, njeguje, pere joj se kosa, kateterizira, daju joj se injekcije, vadi krv, sve što treba, kaže profesorica zdravstvene njege psihijatrijskog bolesnika i hrvatskoga znakovnog jezika Saša Uljančić.

U subotu 7. listopada i u Rijeci će biti obilježen Dan ružičaste vrpce. Akciju provodi Udruga 'Nada' koja pomaže ženama oboljelima, operiranima i liječenima od raka dojke. Ove godine, osim za kupnju edukativne lutke Medicinskoj školi u Rijeci, prikupljaju novac i za televizor za potrebe riječkog KBC-a. Hrvatska bilježi porast obolijevanja i smrtnosti od raka dojke, no i ogroman napredak u liječenju te bolesti. Šetnja podrške kreće u subotu u 10 sati s Jelačićeva trga do gradske vijećnice, gdje će u zrak biti pušteno stotinu balona, a potom će uslijediti donacija ružama na štandovima.