Prvi Filmski festival glumca u Vinkovcima

Projekcijom igranog filma Igora Bezinovića 'Kratki izlet', u Vinkovcima je započeo prvi Filmski festival glumca na kojem će do 12. listopada biti prikazano devet domaćih filmova iz ovogodišnjeg programa filmskog festivala u Puli. Bit će proglašen i najbolji film festivala o kojem će odlučiti 23 učenika vinkovačke Gimnazije.

Uoči projekcije, održana je prigodna svečanost na kojoj je festival otvorenim proglasila zamjenica vinkovačkog gradonačelnika Kata Krešić poručivši kako su Vinkovci oduvijek bili i ostali grad kulture.

U sklopu prvog Filmskog festivala glumca gledatelji će imati prigodu pogledati filmove Kratki izlet Igora Bezinovića, ZG 80 Igora Šeregija, Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, Agape Branka Schmidta, "Mrtve ribe" Kristijana Milića, Goran Nevia Marasovića, Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, Uzbuna na Zelenom vrrhu Čejen Černić i Anka Dejana Aćimovića.

U popratnom programu premijerno će biti prikazan dokumentarni film o Vinkovcima Rijeka koja odbija da teče scenarista Gordana Nuhanovića i u režiji Marka Stanića.

S obzirom da je ova godina utemeljiteljska za ovaj festival, izostat će dodjela nagrada. Proglasit će se najbolji film, a izabrat će ga 23 učenika vinkovačke Gimnazije koji će pogledati sve filmove.

Od iduće godine, Festival će dodjeljivati po dvije nagrade za najboljeg glumca, odnosno glumicu po uzoru na Festival glumca koji je također utemeljen u Vinkovcima i održava se već 24 godine, a nagrada će se zvati Vinkovački Orion.