John Malkovich na Žumberku tražio svoje korijene

Čak četrnaest veličanstvenih koncerata održat će se ove godine u sezoni ciklusa Lisinski subotom 2017./2018. Prva velika gostujuća zvijezda je John Malkovich, sjajni holivudski glumac hrvatskih korijena, producent, redatelj i modni dizajner.

Malkovich će sutra nastupiti kao pripovjedač uz solističke nastupe mlade pijanistice Anastasije Terenkove te proslavljenog hornista Radovana Vlatkovića, jednog od malobrojnih počasnih članova londonske Kraljevske akademije za glazbu. Glazbenu pratnju dat će im Varaždinski komorni orkestar pod ravnanjem Alvise Casellatija.

Vlatkovićevo jedinstveno glazbeno umijeće, snaga i profinjenost doći će do izražaja u Concertinu za rog, čelestu, gudače i udaraljke hrvatskoga skladatelja Brune Bjelinskog, kao i u Mozartovu Koncertu za rog i orkestar u Es-duru. Prethodit će im Schnittkeov Koncert za glasovir i gudače koji se pokazao kao izvrsna platforma za stvaranje novog "crossover klasičnog glazbenog djela“.
Malkovich je zahvalio na pozivu i izrazio veliko zadovoljstvo gostovanjem u Zagrebu, gdje nikada dosad nije nastupio. Ovo je prvi puta da nastupam u Zagrebu. U Hrvatskoj sam dosad jedino nastupio nekoliko puta u Dubrovniku s prijateljem Julianom Rachlinom i jako sam sretan što sam ovdje, rekao je slavni glumac. Djelo koje ću izvesti razvio sam prije tri godine s istaknutom ruskom pijanisticom Kseniom Kogan, a sada ga izvodim s jednako sjajnom Anastasijom Terenkovom, dodao je.

Slavni će glumac utjelovljivati glas Fernanda Vidala Olmosa iz poglavlja "Izvještaj o slijepima" romana "O junacima i grobovima" argentinskog pisca Ernesta Sabata, koji će se ispreplitati s glazbom Koncerta za glasovir i gudače Alfreda Schnittkea. Za projekt ga je, kako je rekao, zainteresirao prozni predložak odličnog argentinskog pisca koji je po struci astrofizičar, a kojega su argentinske vlasti zaposlile da istražuje o ljudima koji su nestali u Argentini.

Na njegovu je razvoju radio godinu i pol, a riječ je o relativno kratkome komadu od oko 24 minute, rekao je. Premijerno je izveden prije tri godine u Seulu u Južnoj Koreji, a u međuvremenu je izvođen diljem svijeta, Londonu, Berlinu, Helsinkiju, Buenos Airesu.

Slijepci vode ovaj svijet


Malkovich je istaknuo kako nema formalno obrazovanje u glazbi i glazbeni mu je ukus takav da mu se sviđaju sve glazbene forme, a priču koja ga je toliko dotaknula, odnosno, jedan njezin dio, smatrao je idealno usklađenom sa Schnittkeovom glazbom jer i sama glazba sadrži nešto paranoično u sebi, istodobno moćno i sugestivno rezonirajući s modernom glazbom.

Mislim da je, kad govorimo o naslovu tog poglavlja, 'Izvještaj o slijepima', ta premisa ispravna ono što je pisac htio reći, da slijepci vode ovaj svijet, mislim da to stoji. Ali ne nužno oni slijepci na koje mi odmah pomislimo. Ono što me zanimalo i zašto sam odabrao baš taj tekst spojiti s tom glazbom jest jer je to jedan paranoičan tekst koji može poslužiti kao snažna metafora za mnoge stvari, primjenjiva na mnoge ljude, kulture, a sasvim sigurno za svjetsku popularnu kulturu i mislim da vrlo dobro funkcionira kad se stavi u sve te kontekste, rekao je umjetnik.

John Malkovich, u ekskluzivnom razgovoru za Dnevnik HRT-a, govori o hrvatskim korijenima, o svom glasu i nastupima diljem svijeta s Izvještajem o slijepima koji će sutra izvesti u KD Vatroslav Lisinski.