Nova terapija za rak prostate

Klinički bolnički centar Zagreb na Rebru predstavio je novu terapiju za bolesnike s uznapredovalim karcinomom prostate. Prva je to primjena terapije koštanih presadnica karcinoma prostate s Ra-223 dikloridom u Hrvatskoj.

Ra-223 diklorid se koristi za liječenje odraslih pacijenata s uznapredovalim  kastracijski rezistentnim karcinomom prostate, kod kojih hormonska terapija više nema učinka. Naime, bolesnici s karcinomom prostate kod kojih se provede kastracija neko vrijeme imaju pozitivne učinke tog zahvata, a kad to više ne pomaže, koristi se ova terapija. Ona se daje intravenozno. Primjena je u Hrvatskoj počela u rujnu na Rebru, a uskoro se očekuje da će se provoditi i u Splitu. 

U Hrvatskoj je potkraj rujna prvi bolesnik primio lijek Radij 223 diklorid, koji se primjenjuje kod bolesnika s rakom prostate s metastazama na kostima, za koji su kliničke studije pokazale da produžuje život, sprječava komplikacije i povećava kvalitetu života bolesnika, rečeno je u petak na konferenciji za novinare u KBC-u Zagreb. Novu terapiju s lijekom Ra-223 diklorid na prvom pacijentu primijenili su 21. rujna stručnjaci Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja. Ra-223 diklorid može se primijeniti kod bolesnika kod kojih je rak prostate metastazirao na kosti, a hormonska terapija više nema učinka pa zadovoljavaju kriterije za novu terapiju. Stručnjaci procjenjuju kako se radi o nekoliko desetaka bolesnika godišnje, kojima novi lijek može usporiti i olakšati bolest.

Od raka prostate godišnje u Hrvatskoj oboli oko 1700 osoba, no kod većine se bolest otkrije u početnim stadijima, tako da se ne razviju metastaze na kostima ili nekom od drugih organa. Ra-223 diklorid uvršten je na Listu skupih lijekova HZZO-a početkom godine, a Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila ga je 2013. Primjenjuje se intravenozno jednom mjesečno, u šest ciklusa, i djeluje ciljano na metastaze (presadnice), pri čemu bolesnik ne treba biti hospitaliziran.

Nema zračenja, bolesnik dobije injekciju


Velika je prednost što nema vanjskog zračenja, bolesnik dobije intravenoznu injekciju i nakon sat-dva odlazi kući, kaže Huić. Jedan ciklus terapije stoji 30.000 kuna, pa ukupna cijena po pacijentu iznosi 180.000 kuna. Voditelj odjela za simulaciju i planiranje teleradioterapije Mladen Solarić rekao je kako su kliničke studije pokazale da primjena tog lijeka u usko definiranoj populaciji smanjuje rizik od smrti od raka prostate i ukupnu smrtnost, te odgađa pogoršanje kvalitete života. Kod prvog bolesnika lijek je primijenjen ambulantno i pacijent je proveo 2-3 sata na odjelu. Bolesnik nakon dva tjedna od prve terapije ima uredne krvne nalaze i negira bilo kakve tegobe, koje se mogu pojaviti u vidu mučnine, proljeva ili pada u krvnoj slici, te se planira sljedeća terapija, rekla je.

Uoči predstavljanja za javnost, u današnjoj je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, o velikom novitetu govorio prof. dr. Dražen Huić, predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja KBC-a Zagreb