Upoznaj svoj grad kroz tri besplatna obilaska

Koliko zaista poznajete grad u kojem živite? Često se suočimo s istinom da i ne znamo mnogo. Baš zato da bi naučili više Turistička zajednica Grada Zagreba za sve je Zagrepčane organizirala besplatne razglede grada, svake subote do kraja listopada.

Z
agrepčani i njihovi gosti mogu besplatno upoznati ljepote i znamenitosti Zagreba i to kroz tri različita obilaska - Zeleni Zagreb, Zagrebarium i klasični obilazak Zagreba. Turističke voditeljice svakog od njih otkrile su nam što uključuje koji obilazak.

Zeleni Zagreb
Tura je nazvana Zeleni Zagreb jer obuhvaća šetnju Lenucijevom ili zelenom potkovom koja je važna urbana cjelina iz 19. Stoljeća nazvana po g. Milanu Lenuciju koji je idejni začetnik same te cjeline, kaže Kristina Hlaban, voditeljica obilaska Zeleni Zagreb.  Ideja samog razgleda je jako dobra jer vjerujem da su građani pojedinačno posjetili svaki od 7 trgova i Botanički vrt koji čine Lenucijevu potkovu, ali možda ne sve u 1 potezu i nemaju jednu povezanu priču, dodaje.

Z
agrebarium - kostimirani obilazak kroz prošlost Zagreba
Iva Silla, voditeljica obilaska Zagrebarium objašnjava: Zagrebarium jer je to kolekcija neobičnih činjenica, zanimljivih ličnosti koje su živjele u Zagrebu krajem 19. i početkom 20. Stoljeća i na toj turi ćemo pokušati pokazati da je većina onoga što danas znamo kao Zagreb bez obzira na njegovu srednjovjekovnu povijest da je većina onoga što zaista doživljavamo kao onaj stari Zagreb da je to iz tog vremena kada se grad najbrže razvijao. (…) Obići ćemo Gradec i Kaptol, Gornji grad i područje oko Katedrale, proći ćemo mali djelić Donjeg grada konkretno Zrinjevac i Cvjetni trg i provozat ćemo se uspinjačom i na svim tim mjestima pronaći neke fantastične elemente Zagreba, dodala je.

Klasični obilazak najpoznatijih zagrebačkih znamenitosti
O njemu Lara Marić Štimac, voditeljica redovitog razgleda Zagreba  kaže: Klasična tura razgleda Grada Zagreba je pješačka tura koja počinje na Kaptulu, pa Zagrebačka katedrala, do Dolca, Skalinskom do Krvavog mosta, Radićevom do Kamenitih vrata do Markove crkve, Čirilometodska do Katarinskog trga i natrag do Trga bana Jelačića.(…) Zagrepčani otkrivaju ono pored čega su godinama živjeli, a nisu imali prlike saznati, poručila je.

Na vama je da birate, a možete poći u sva tri razgleda naše metropole, uz prezhodnu najavu najkasnije do petka.