Jeste li kušali ogulinsku masnicu?

Na Međunarodnom kongresu slastičarstva Interslast, koji se u ponedjeljak održava u Termama Tuhelj, ogulinski kraj predstavit će se svojim specijalitetom - ogulinskom masnicom.

Kakav je to kolač i kako se radi, ali još ponešto o Ogulinu i okolici, u Dobrom jutru su objasnili gosti: Sonja Drašković, direktorica Turističke zajednice grada Ogulina, Sabina Sabljak, pripovjedačica i turistički vodič i Irena Vujasin, kuharica Hotela Frankopan.

Kuharica Irena u studiju je pripremila taj specijalitet cijelog ogulinskog kraja, s mogućim malim varijantama koje se odnose samo na nadjev. Originalni je recept od dizanog tijesta punjenog filom od jaja i vrhnja, a neki joj dodaju i dinstanog luka.

Ogulinska mesnica pravi se se od bijeloga brašna umiješanog s mlakom vodom, solju i namočenom  germom da bude glatko. Zatim se tijesto razvalja i namaže s razmućenim jajima (po želji), te posoli i savije u obliku potkove, ali tako da jaja ne iscure. Na kraju, sve se složi u protvan namazan mašću, te pusti oko pola sata na toplom da se tijesto digne. Odozgo se namaže razmućenim jajem radi ljepše žute boje i stavi u vruću pećnicu. Peče se oko sat vremena i kada je pečena, jede se vruća.

Gošće su ispričale legendu o gradnji Marmontovog mosta, koji se gradio za vrijeme Napoleona, pa kad je Marmont ostao bez novaca za nastavak gradnje, poslao je Napoleonu masnicu (kruh i luk). Kad je ovaj kakvo je to siromašno jelo, poslao još novaca za dovršetak gradnje.

Donosimo vam i recept za ogulinsku masnicu:

Sastojci za tijesto:
500 g glatkog brašna
1 jaje
40 g kvasca
2 dl toplog mlijeka
prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
3 glavice luka
8 jaja
prstohvat soli
domaća mast

Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto i pustiti da odstoji. Razdijeliti u tri dijela i razvaljati. Luk za nadjev sitno skosati pa na svinjskoj  masti prodinstati (pirjati). Smiksati jaja te preliti po razvaljanom tijestu  Dodati također i luk te posoliti po želji. Na kraju staviti malo domaće masti, zarolati i staviti u namašćeni lim te peći na 180 stupnjeva  cca 40 minuta.