Malkovich i Vlatković - zvijezde subotnje koncertne večeri

Dvije zvijezde - glumačka i glazbena - na jednom koncertu. Nesvakidašnja kombinacija - slavni holivudski glumac John Malkovich i hrvatski hornist svjetskog ugleda Radovan Vlatković za početak nove sezone popularnog ciklusa Lisinski subotom.

John Malkovich sišao je s filmskog platna i prvi put prošetao pozornicom Lisinskog. I to u "pripovjedačkoj ulozi aktera romana 'O junacima i grobovima' argentinskog književnika Ernesta Sabata. Kazujući ulomak iz romana "Izvještaj o slijepima" u vlastitoj režiji isprepleo ga je s koncertom za klavir i gudače Alfreda Schnittkea.

Do sada sam odradio 7 ili 8 ovakvih projekata, različitih u formi i sadržaju, ali povezanih klasičnom glazbom koju uistinu volim, kazao je glumac.

Taj potresni dijalog pripovjedača i glasovira praizveden je prije 3 godine u Seulu, vidjela ga je pubilika Londona, Berlina, Helsinkija, prvi put i Zagreba.

Uz glasovirsku pratnju Anastasje Terenkove Malkovich je vrhunski odglumio paranoika opsjednutog slijepcima i zlom. A njegovu debiju u Zagrebu prethodio je veličanstveni nastup našeg proslavljenog hornista Radovana Vlatkovića koji je uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra izveo djela Brune Bjelinskog i Mozarta.

Izvodimo djelo Bjelinskog pisano prije 50 godina, kao kornist ja sam ponosan na taj mali ali bogat repertoar, kazao je Vlatković.

Bio je to zavšetak Vlatkovićeva 10-togodišnjeg snimanja djela za rog hrvatskih skladatelja koja će uskoro izići na trostrukom CD-u. Zvijezde subotnje večeri - Malkovich i Vlatković - maestralnim su nastupima oduševile dupkom punu dvoranu Lisinski.