HRT-ov humanitarni tjedan posvećen Caritasovoj akciji 'Da život imaju'

O problemima mladih koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove te ostaju na ulici govorit će se u brojnim ovotjednim radijskim i televizijskim emisijama, a humanitarni tjedan završava u subotu velikim koncertom koji će se izravno prenositi na Hrvatskoj radioteleviziji.
Na Hrvatskoj radioteleviziji počeo je humanitarni tjedan u okviru kojega će se brojnim prigodnim sadržajima u radijskim, televizijskim, mrežnim i multimedijskim programima najaviti veliki humanitarni projekt 'Uz nas niste sami'. Hrvatska radiotelevizija ove godine podržava humanitarnu akciju 'Da život imaju' Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, u kojoj će se prikupljati sredstva za izgradnju objekta za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove.

Humanitarni projekt građani mogu podržati pozivom na humanitarni broj 060 9001, a vrhunac akcije prikupljanja sredstava očekuje se u subotu 14. listopada kad će se na Hrvatskoj radioteleviziji održati veliki humanitarni koncert na kojemu će nastupiti poznati glazbenici, a istaknute osobe iz javnoga života Republike Hrvatske sudjelovat će u pozivnome centru i odgovarati na pozive građana. Do subote i velike završnice u brojnim će se radijskim i televizijskim emisijama govoriti o poteškoćama s kojima se nakon punoljetnosti susreću mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi te potaknuti javnost na uključivanje u akciju. Humanitarni infotelefon namijenjen akciji 'Da život imaju'  bit će otvoren do 31. prosinca.

Prema podacima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Državnoga zavoda za statistiku u Republici Hrvatskoj u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je približno 800 djece i mladih. Njihov je najveći problem taj što nakon navršene 18. godine, a u slučaju daljnjega školovanja najkasnije do napunjene 21. godine, moraju napustiti dom i početi samostalan život. U Republici Hrvatskoj svake godine približno šezdeset mladih iz dječjih domova završi srednju školu i ne zna kako dalje, dok Caritasove kuće svake godine napušta njih desetak. Želeći im pružiti dodatnu podršku i sigurnost, Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokrenuo je akciju gradnje stambene zgrade za smještaj mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koji nakon punoljetnosti moraju napustiti dom, te siromašnih studenata.

'Iznimno je važno pomoći mladim ljudima bez odgovarajuće roditeljske skrbi da nakon napuštanja ustanova u kojima su dotad boravili dobiju krov nad glavom. Bez podrške obitelji i društva, posla, riješenoga stambenog pitanja i sredstava za život oni su prepušteni ulici te izloženi iznimno visokom riziku od socijalne isključenosti i siromaštvu. Primjerice, najčešće imaju zanimanja koja nisu tržišno konkurentna što znači da ih čekaju slabo plaćeni poslovi. Zbog toga se često zapošljavaju unutar sive ekonomije, katkad ne dobivaju plaću za svoj rad, ostaju ovisni o sustavu socijalne skrbi i vrlo se često vraćaju nama u Caritas kao beskućnici, trudnice i žrtve nasilja. Izgradnjom objekta za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove, želimo im biti podrška i nakon što izađu iz domova i pokušati spriječiti takve loše posljedice.', ističe ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar.

'Ovo je već druga ovogodišnja humanitarna akcija koju Hrvatska radiotelevizija podržava u okviru projekta Uz nas niste sami. Ovoga puta pomažemo mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti gube siguran krov nad glavom. Pripremili smo brojne radijske i televizijske sadržaje koji će tematizirati ovu problematiku. Vrhunac je naravno u subotu 14. listopada veliki humanitarni koncert u HRT-ovu studiju Anton Marti, a nastupit će mladi za mlade.', rekao je glasnogovornik HRT-a i rukovoditelj Radne jedinice Komunikacije Igor Ćutuk.

Prijenos završne humanitarne emisije i koncerta Uz nas niste sami na rasporedu je na Prvome programu HTV-a i na Drugome programu Hrvatskoga radija u subotu 14. listopada u 20:05. Stručnjaci, psiholozi i mladi o kojima je riječ, razgovarat će o svojim iskustvima, a u glazbenome programu nastupit će brojne mlade glazbene zvijezde.

Na pozornici HRT-ova televizijskoga studija Anton Marti zapjevat će Matija Dedić, Marko Tolja, Mia Dimšić, Damir Kedžo i Zsa Zsa, Saša Lozar, Ruža Janjiš te Dino Petrić & Angie, uz pratnju Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Andreasa Marinella. Istodobno će se u pozivnome centru brojne poznate osobe iz političkoga i javnoga života Hrvatske javljati na humanitarni telefon 060 9001. Voditelji su Daniela Trbović, Robert Ferlin, Ivan Dorian Molnar i Uršula Tolj.