Susret s norveškim slavistom Sveinom Mønneslandom

Svein Mønnesland poznati je slavist koji je svojim dugogodišnjim radom skandinavskim čitateljima približio hrvatski jezik i kulturu, povijest. Najveći je norveški stručnjak za pitanja južnoslavenskih jezika.

Svein Mønnesland profesor je emeritus slavistike na Sveučilištu u Oslu. Autor je nekoliko knjiga iz oblasti lingvistike, književnosti i kulturne povijesti. Prevodio je južnoslavenske autore. Komentirao je na norveškim medijima politička zbivanja u bivšoj Jugoslaviji od 1990-ih godina do danas. Član je Norveške akademije znanosti. Osvjedočeni je prijatelj Hrvatske, sudionik i organizator brojnih humanitarnih akcija tijekom Domovinskog rata, te jedan od osnivača Norveško-hrvatskog društva prijateljstva u Oslu. Objavio je velik broj knjiga i članaka o južnoslavenskim jezicima. Večeras u 19 sati u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu razgovarat će se o njegovom radu sa studentima, zašto se opredijelio za slavistiku, o kulturnim vezama Norveške i Hrvatske,  kako gleda na današnju situaciju u Hrvatskoj... Predstavit će se i nekoliko njegovih knjiga, koje se odnose na Hrvatsku s posebnim naglaskom na knjigu 'Dalmacija očima stranaca'. Sutra odlazi u Rijeku

Mønnesland je 1969. godine diplomirao slavistiku u Oslu, a doktorirao je na temu južnoslavenske lingvistike i, kako kaže, jedan od poticaja da studira slavistiku je i stipendija koju je dobio u Beogradu i Novom Sadu. 'Vrativši se u Norvešku nakon tog studijskog boravka u ovim jugoslovenskim gradovima nisam imao namjeru nastaviti baviti se slavistikom, ali jednostavno je u kulturi ovdašnjih prostora bilo nešto što me je izuzetno privlačilo i shvatio sam da su ovi prostori zanimljivi za istraživanje – čak i više od toga – jer kada danas gledam na moj životni odabir bavljenja ovim prostorima, uopće ne žalim zbog toga. Ne trebam kriti da sam u početku vrlo malo znao o Jugoslaviji, osim o Titu – naravno, ali jedan od književnika kojeg sam rado iščitavao i čija su djela bila i te kako poticajna da se nastavim baviti slavistikom bio je Ivo Andrić'., rekao  je Mønnesland.