Otkrijte ljepote Julijskih Alpi

Avanturisti HRT-a Martin Lukavečki i Ivica Grudiček pokušali su zaključiti koja je dolina Julijskih Alpi najljepša.
 
 
U potrazi za najljepšom slovenskom alpskom dolinom, put ih je vodio do Vrata. Pola sata vožnje zavojitom cestom od Mojstrane i eto ih podno sjeverne strane Triglava. Na putu kratak predah kod atraktivnog slapa Peričnik koji se obrušava se u ponor pedesetak metara i zaštićeno je prirodno dobro.
 
 
Cestom dalje do ulaza u dolinu. Tu sve dočekuje Karol Ravnikar i naplaćuje im ulaznicu. Karol otkriva da izletnici iz cijele Europe – najviše Česi, Slovaci i Poljaci – ove godine obaraju rekorde posjećenosti.  Lako je tamo uživati u ljepotama i diviti se onima koji kreću u osvajanje jednog od vrhova Triglava. Za vatrogasca Roberta Naputnika iz Mozirja taj pothvat mačji je kašalj, no sve upozorava: Velik je rizik ovdje planinariti, jer ponegdje nema puta, to su stijene, nije svugdje sigurno. Treba paziti kamo se staje.  Robert pješači da se opusti nakon stresnog posla. Kad stignete kod Aljaževa doma, pogled ravno puca na Triglav, na najviši slovenski vrh - 2864 m koji je, kažu domaćini, najljepši u rujnu. Moćna, hladna i bistra triglavska Bistrica prati izletnike cijelim putem do Mojstrane.
 
 
A zanima li vas povijest planinarstva, prava je adresa Muzej. Dio postava je i limena kućica (bivak) koja je bila smještena na 2100 m nadmorske visine i mnogim je planinarima gotovo pola stoljeća bila zaklon od oluja. Bivak se uvijek postavljao na područja gdje nema turističkih ruta za alpiniste. Ovaj su zvali kralj Julijskih bivaka jer se s njega pružao prekrasan pogled na Triglav,  otkriva Špela Smolej. Tisuće je artefakata u muzeju. Zanimljiv je trodimenzionalni prikaz uspinjanja na Triglav, a možete vidjeti i kako se razvijalo planinarstvo i tehnike. Put dalje vodi prema Planici – mjestu poznatom po skijaškim skokovima. Tamar je zasigurno jedna od najljepših dolina u Julijskim Alpama. Na prostranoj livadi kapelica je Marije Pomoćnice. Spomen poginulim planinarima svjedoči o opasnostima koje vrebaju na ovim stijenama. Malo dalje je planinarski dom pod Triglavom, otvoren cijelu godinu
 
 
Svježi zrak otvara tek, pa žganci, kiselo mlijeko ili juha od gljiva dobro dođu. Svako godišnje doba ovdje je doživljaj. U ljetnim mjesecima dobro je potražiti spas od užarenog sunca ili se rashladiti u prekrasnim alpskim rječicama.