Školski vrt u Velikoj Pisanici u konkurenciji za Najljepši školski vrt

Hrvatska radiotelevizija 23 godine, projektom Najljepši školski vrt omogućuje školsku nastavu na drugačiji način, a potiče i očuvanje mnogih biljnih vrsta. Osnovna škola Velika Pisanica godinama marljivo uređuje svoj vrt i prijavljuje se na naš natječaj. Evo kako se njihova učenička zadruga brine o biljkama.

Jesen svojim bojama žuti krošnje mnogih stabala u vrtu OŠ Velika Pisanica, ali šarenilo cvijeća još je nadmoćnije. Dvadesetak osnovnoškolaca ovdje najviše posla ima u proljeće. Školski vrt ozbiljnije uređuju 9 godina, svaka nosi posebne boje, a ne manjka ovdje ni začinskog bilja. Ovdje uzgajamo, pazimo na ukrasno bilje, imamo drveće, trajnice… Sad smo zasadili 60 perunika. Svake godine povećavamo svoj fond, a cilj nam je očuvanje starih autohtonih vrsta baš ovog našeg kraja,  objašnjava Marija Dent, učiteljica. A ravnateljica Ivana Haić dodaje: Kad je ova škola napravljena, 1971., ostavljen je velik prostor ispred same škole. Već se tada započelo sa sadnjom bilja, raslinja, drveća, borova, a mi smo to dolučili unaprijediti i omogućiti našim učenicima da imaju razne sadržaje u svom školskom vrtu i da on bude dio održivog razvoja same škole.  Godinama se javljaju na projekte različitih ministarstava, Općina im uvijek financijski pomaže, ali i i mnogi drugi prepoznali su njihov trud. U njihov vrt, uz mnogo ljubavi i rada, uloženo je 150 000 kuna. Roditelji i tehničko osoblje škole uskoče kada god je to potrebno.

Ovaj školski vrt udružio je male i velike ruke koje će uskoro ovdje moći držati i knjige. Postavit će se eko klupe za male čitače, jer tako žele potaknuti čitanje, te još jedna sjenica za nastavu na otvorenom.