Jesen u eko OPG-u

Nadomak Velike Gorice, u Velikoj Kosnici na ekološkom gospodarstvu upravo rastu jesenske, odnosno zimske vrste salata i ljekovitog bilja. Kako se snalaze i što misle o budućnosti ekološke proizvodnje u Hrvatskoj provjerila je ekipa Dobrog jutra.

Na OPG-u Jurić pripremaju se za jesen i zimu. Posađen je špinat, peršin, koraba, biljke koje mogu prezimiti. Tu su i rikula, začinsko i aromatično bilje, matovilac, potočarka, blitva, salata. Na imanju organska gnojiva koriste vrlo malo, kao i sredstva za zaštitu bilja. Najbolje zaštita je, ako se biljka zarazi gljivicama, porezati nasad i zasaditi drugi. Ovih dana plastenik je pun, a natapa se kišnim granama, to je kišenje. Anđelko Jurić kaže da se počeo baviti poljoprivrednom proizvodnjom kada je ostao bez posla. Tradicije nije nedostajalo jer su njegovi preci stotinama godina bili poljoprivrednici. Zemlja se obrađuje i sadi se strojevima, a plijevljenje je ručno. Da bi biljka bila zdravija, ostavlja se loboda ili uljana repica koje, iako su ovdje korov, štite uzgajane biljke.

Najviše uzgojnog prodaju od Pule do Dubrovnika. Kaže da bi u Hrvatskoj trebalo 5 tona rikule na tjedan, a u sezoni i više od 10, no nema je pa se 90% rikule uvozi. Naši ljudi ne odlučuju se za poljoprivrednu proizvodnju jer je početak skup, primjerice plastenik stoji milijun kuna. Nemamo ni radne snage kad treba dodatnih radnika. Nije to lagan posao. U Danskoj se voće i povrće više ne proizvode na konvencionalan način, nego samo organski. Danci bi vrlo rado kupovali od nas, ali nemamo dovoljno za njihove potrebe. Bilo bi tek kad bi se naši proizvođači udružili. No, sve su to samo mogućnosti koje čekaju i osobnu, društvenu i državnu akciju.