Zakaj Prigorci ladice voziju?

U Planini Gornjoj pokraj Kašine organizira se manifestacija Jesen u Planini. Već šest godina udruga Planinska družina obnavlja stare običaje i to na području potoka Vukovdol, u obnovljenim starim mlinovima. Ove godine tema je kako se nekad u istočnom dijelu Prigorja svadbovalo.

Prije manje od sto godina, govori Jagoda Vondraček Mesar viša kustosica Muzeja Prigorja, u današnjim Sesvetama i okolici, u istočnom Prigorju, običaji ženidbe i udaje toliko su se razlikovali od današnjih da su, osobito mladima, veliko iznenađenje. Kroz izložbu o prigorskoj svadbi vode Barica i Kristina.

Brak su nekada dogovorili roditelji i bez znanja mladih, koji su se često upoznali tek kad bi saznali da će postati bračni partneri. Djevojka se morala udati do 16 godina, s 20 je već bila 'stara djekla', a roditelji zapravo nisu tražili dečka, nego – dobru obitelj. Muškarac je trebao proći regrutaciju, a dobne granice za njega nije bilo. Svadba se slavila i kod mlade i kod mladoženje tri dana, a obitelj je odlučivala o svemu.

Svadbovalo se uvijek zimi kad su ljudi imali vremena, bilo koji dan u tjednu, kad je župnik odlučio vjenčavati. Cvijeće je bilo od krep papira, kao i ukrasi. Slavilo se uvijek kod kuće, a dolazili su kumovi i rodbina, a ne prijatelji kao danas. Obavezni veseli obred bio je prevoženje ladica. A to znači da se prevozi zapravo djevojčin miraz – mnogo posteljine, rublja, sve najbolje što je djevojka imala i što je morala donijeti u mladićevu kuću, objašnjava Eva Hursa, povjesničarka i kroatologinja.