Upoznajte običaje križevačkog kraja

U prosincu 1984. pri tadašnjoj omladini grupa entuzijasta pokrenula rad folklorne sekcije. Prvi nastup bio je već u ožujku 1985. na koncertu povodom Međunarodnog dana žena. 


 
Kako s vremenom sekcija okuplja sve veći broj zainteresiranih, 13. ožujka 1989. održana je osnivačka skupština Omladinskog kulturno-umjetničkog društva Đuro Boščak. U vrijeme Domovinskog rata aktivno djeluje tek tamburaška sekcija, a nakon kraćeg vremena nastavlja sa radom i folklor.14. siječnja 1998. društvo se ustrojilo sukladno s novim zakonom o udrugama i uzima ime Kulturno-umjetničko društvo Križevci. U sklopu društva trenutno djeluju veliki i mali folklor, veliki i mali tamburaši, te od nedavno i sekcija za izradu narodnih nošnji. Do sada su gostovali diljem Lijepe naše, ali i u Makedoniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini.


 
Svoj rad i umijeće te tradicionalna jela svoga kraja (prežgana juha, čurke (krvavice) z dinstanom kašom, mrzletina, kobasice, suhi i svježi sir, sirne prgice, putar, špek, kruh, pogača, kuruzna cicmara, buhtle, diganka od oraha i rogača, štruklji, rakija i likeri, vino) predstavili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: