Bicikademija - cikloturistički proizvod iz Slavonije

U Europi se od cikloturizma zaradi 62 milijarde dolara na godinu, 60 milijuna je cikloturista. Mogućnosti su velike i u Hrvatskoj, osobito u turistički manje razvijenim kontinentalnim dijelovima. Jedna od prilika za promižbu je Bicikademija - cikloturistički proizvod koji je krenuo iz Slavonije, uključuje sve više županija, a podupire ga i Ministarstvo turizma.

Jedna od najstarijih hrvatskih utvrda - Garić grad na Moslavačkoj gori ili dvorac grofa Jankovića u Daruvaru - neka su od turističkih odredišta Bjelovarsko-bilogorske županije koja su se našla u Bicikademiji. Cikloturistički je to proizvod koji korisnicima nudi obilazak turističkih atrakcija uz pomoć besplatne mobilne aplikacije. U njoj se dobiva virtualni indeks, a ispiti se polažu obilaskom destinacija.

U projektu je zasad pet slavonskih županija, Bjelovarsko-bilogorska i Istra. A kakvu korist od takvoga bicikliranja mogu imati oni koji se bave turizmom - razgovaralo se na radionici u Bjelovaru.

Mogućnosti su velike. Nema mnogo uređenih biciklističkih staza, ali mnoštvo je seoskih slabo prometnih cesta koje vode do obiteljskih turističkih gospodarstava, a takve su za bicikliste idealne. Uostalom, cikloturizam u svojoj definiciji podrazumijeva turizam u ekološki očuvanom i privlačnom krajoliku kakvog je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji napretek.