Spašavanje lovranskog maruna: 150 novih sadnica već daje plodove

Uoči početka ovogodišnje Marunade, a svečano otvorenje je u subotu 14. listopada, u Lovranu je upriličeno razgledavanje kolekcijskog nasada pitomoga kestena, maruna, kojem je nedavno prijetilo uništenje.

Lovranskom marunu prije sedam godina prijetilo je izumiranje zbog bolesti stabala. Pronalaskom prirodnog neprijatelja ose šišarice spašeno je 75 posto šume maruna. U cilju očuvanja kestenovih šuma pokrenut je projekt čiji je rezultat prvi kolekcijski nasad maruna u Lovranu.

Na površini od hektara prošle je godine zasađeno 200 sadnica pitomoga kestena introduciranih sorti i domaćih genotipova. Tako je nastao prvi istraživački nasad gdje će se provoditi i edukacija o rezidbi, precijepljivanju i održavanju nasada maruna. Uz očuvanje stabala maruna namjera je stvoriti posebnu sortu i proizvod od lovranskog maruna.

Zemljište je ustupila Riječka nadbiskupija koja će i preostala dva i pol hektara dati u iste svrhe. Županija je do sada u istraživanja i nasad uložila 100-tinjak tisuća kuna, a namjera je projekt matičnoga nasada kandidirati za Interreg programe suradnje sa Slovenijom.