Hollywood na otočki način

Otok Vis posljednjih mjesec dana u fokusu je svjetskih medija. Snima se nastavak hita Mamma Mia, mjuzikla iz 2008., čiji je prvi dio zaradio 600 milijuna dolara. Najskuplja je to i najveća strana filmska produkcija u povijesti Hrvatske.

Viška trajektna luka, uz Komižu, uvale Bajrošku i Stinivu, jedna je od filmskih lokacija. Vis, imitira grčki otok, u filmu nazvan Kalokairi, a radnja novog nastavka vraća nas u 1970-te i mladenački život Done, koju igra glavna glumica Meryl Streep, dok mladu Donu glumi Lily James. Snima se i radi svakodnevno punom parom. Prema odluci produkcije set je potpuno zatvoren za kamere i fotoaparate.

Dosjetljivost i ćakula s mještanima jedini je naš adut. Jedna velika stvar, pokazalo se da Vis ima odličnu infrastrukturu privatnog smještaja, jednu sigurnost i jednu ljepotu, naglašava Ivo Radica, gradonačelnik Visa. Domaći su goste lijepo primili, svjesni su toga da je boravak ekipe dobra promidžba Visa i Višana. Kažu da je otok malo živnuo, a jutrom filmska ekipa na kavu dođe baš gdje 'sav svit'. Tu su u Kutu svako jutro. Osjećaju se sigurno i ljudi ih ne uznemiravaju.  Angažirano je oko 700 glumaca, dvostruko više statista koji su potpisali ugovore o tajnosti snimanja. Produkcija je znala da želi snimati u Hrvatskoj, obišla je sve otoke. Cijelu zimu i proljeće proveli su u istraživanju i sve što su tražili našli su kod nas na otoku, ističe Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže. Otočani su vrlo brzo, naziv filma preveli 'po svoju' – po komiški je mujko moja, a po viški mati moja.

U zadnji tren od velikog filmskog debija odustala je koza iz Milne, premda je audiciju prošla iz prve. Razlog, na setu je nije imao tko musti… Otočka ljepota s Mamma Miom definitivno je otišla u svijet. A najskuplja i najveća strana filmska produkcija u povijesti Hrvatske prema prvim računicama, otoku Visu trebalo bi donijeti  čistih 30 milijuna kuna zarade.