'Oktavijan Miletić do Lisinskog', izložba s povodom

U Hrvatskom državnom arhivu, danas u 13 sati, održat će se svečano otvorenje izložbe 'Oktavijan Miletić do Lisinskog' povodom 30. godišnjice smrti Oktavijana Miletića, pionira hrvatskog autorskog filma.

Izložba opisuje Miletićev privatni život, uspješno bavljenje amaterskim filmom, ali i profesionalni period njegove karijere sve do stvaranja prvog hrvatskog dugometražnog filma Lisinski. Brojne fotografije i dokumenti iz Miletićevog života i stvaranja bit će prvi put predstavljene javnosti. Među izloženom filmskom tehnikom najatraktivniji su primjerci kamera, stativa i ostalih aparata koje je Miletić modificirao za potrebe izrade svojih filmova. U sklopu izložbe posjetitelji će moći vidjeti isječke iz Miletićevih filmova kao i filmske zapise samog Oktavijana Miletića. Autori izložbe su filmski arhivisti Kristina Nosković i Juraj Kukoč.

Otvorenje izložbe Oktavijan Miletić do Lisinskog dio je programa posvećenog Danu arhiva koji se obilježava 10. listopada. Svečani program obilježavanja Dana Arhiva počinje u 12 sati u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva. U sklopu svečanog programa održat će se kratko predavanje Jurja Kukoča Oktavijan Miletić, pionir hrvatskog autorskog filma, a nakon toga oko 13 slijedi otvorenje izložbe. Također, sutra u 13 sati u Hrvatskom državnom arhivu ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić održat će predavanje o Miletićevu otporu Goebbelsovoj kinematografiji.

U sklopu izložbe, u četvrtak, 12. listopada u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu, zahvaljujući Jugoslovenskoj kinoteci domaća publika će imati priliku, prvi put nakon njihovog premijernog prikazivanja, vidjeti četiri namjenska filma Oktavijana Miletića iz 1930-ih. Među njima se ističu ugledni putopisni dokumentarac Od Zagreba do Raba, koji će se prvi put vidjeti u cjelovitoj verziji, te dokumentarni film Motorni voz, primjer niza Miletićevih filmova čiji je cilj bio promovirati jugoslavensku privredu. Prikazat će se i dva broja popularnih filmskih žurnala Zora magazin iz 1930-ih, čije su reportaže režirali Oktavijan Miletić i Marko Graf, glavni osnivač Zora filma.

Više informacija o izložbi, ostalim događanjima u sklopu Dana arhiva te manifestaciji Jesen Oktavijana Miletića, koja okuplja razna zagrebačka događanja posvećena Oktavijanu Miletiću, a čiji je izložba samo jedan dio, možete dobiti na web stranici www.arhiv.hr

Više o izložbi i Danu arhiva za Dobro jutro govorili su autori izložbe, filmski arhivisti Kristina Nosković i Juraj Kukoč: