Na Svjetski dan beskućnika akcija i konferencija u Rijeci

Svjetski dan beskućnika obilježava se 10. listopada. Hrvatska mreža za beskućnike organizirala je konferenciju pod nazivom 'Stanje i perspektive u radu s beskućnicima' u Rijeci te akciju na riječkom Korzu kako bi građane senzibilizirali za problematiku beskućništva.

Beskućništvo je najekstremniji oblik siromaštva i socijalne isključenosti, ističu iz Hrvatske mreže za beskućnike te navode kako će 10. listopada, kao i proteklih godina, na taj problem ukazati i brojne organizacije diljem svijeta. Akciju u Hrvatskoj organiziraju članice Hrvatske mreže za beskućnike te beskućnici, socijalni radnici, volonteri i suradnici koji doprinose skrbi o beskućnicima na riječkom Korzu, ispred Gradske vijećnice. 

Zajedno s Udrugom za beskućnike i socijalno ugrožene osobe OAZA iz Rijeke organizirali su i konferenciju o beskućništvu 'Stanje i perspektive u radu s beskućnicima'. Posvećena je prevenciji beskućništva, socijalnom uključivanju beskućnika te programima i mjerama za ublažavanje siromaštva. Na konferenciji je istaknut i primjer prvog reprezentativnog istraživanja beskućništva na području Hrvatske, smjernice za provođenje ETHOS tipologije beskućništva, te primjeri dobre prakse u radu s beskućnicima namijenjene jedinicama lokalne i područne samouprave koji još uvijek ne provode programe skrbi o beskućnicima.

Iz Hrvatske mreže za beskućnike upozoravaju da je beskućništvo rastući socijalni problem u Hrvatskoj. Niz različitih životnih okolnosti i problema dovode do beskućništva. Na svima je važna uloga u prevenciji  beskućništva, ali i u što bržem i kvalitetnijem socijalnom uključivanju beskućnika u normalan život, poručuju iz te mreže.