'Buntovnik s vizijom' u MSU-u

Retrospektivna izložba umjetničkih djela Vjenceslava Richtera 'Buntovnik s vizijom' večeras je otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Vjenceslav Richter jedna je od ključnih osoba hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća. Njegovo arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzima i važno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti. Bio je jedan od osnivača grupe EXAT 51 te aktivan sudionik međunarodnog pokreta Novih tendencija. Autor je mnogih arhitektonskih projekata javne i stambene namjene i idejnih rješenja u području urbanizma te autor teorijskih tekstova o sinteznim pristupima u arhitekturi, urbanizmu i likovnosti.

Kustosica izložbe Vesna Meštrić napomenula je kako su polazna točka izložbe sinteza i sintezni pristup, koji su utkani u svaki segment Richterova stvaralaštva i teorijskog promišljanja te eksperimentalno-istraživačkog djelovanja. Najavila je kako će na izložbi biti istaknuti ključni projekti nastali u drugoj polovici 20. stoljeća kao što su: jugoslavenski paviljoni u Bruxellesu, Torinu i Milanu, projekti muzejskih zgrada kao što je Muzej za prostorne eksponate, Muzej evolucije u Krapini, Muzej revolucije u Beogradu i Arheološki muzeju u Aleppu. Richter je, podsjetila je, autor projekata Vile Zagorje i tvornice Saponije u Osijeku, a jedno od ključnih ostvarenja sredinom šezdesetih, ocijenila je Meštrić, bio je vizionarski arhitektonsko-urbanistički projekt Sinturbanizam u kojem je ostvaren dijalog arhitekture i likovnosti.

Na izložbi će biti prikazano više od 200 radova, maketa i nacrta najvažnijih arhitektonskih projekata, skulptura, crteža, grafika i slika koji su posuđeni iz dvadesetak institucija, muzeja, arhiva i privatnih kolekcija.

Izložba se održava u godini u kojoj se obilježava 100. godišnjica rođenja Vjenceslava Richtera pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Za posjetitelje bit će otvorena do 10. prosinca.