Alkoholičari su i oni 'koji samo vole popiti'

Stoljećima se u svijetu gradi pozitivan odnos prema konzumiranju alkoholnih pića i uvijek postoji dobar razlog da se nečemu ili nekome 'nazdravi', a alkoholičarima se smatraju osobe koje, čim ustanu iz kreveta 'nagnu votku iz boce', no psihijatri podsjećaju kako zaboravljamo na takozvane funkcionalne alkoholičare.

Pojašnjavaju da je riječ o socijalno neupadljivim ljudima koji radno i obiteljski funkcioniraju zadovoljavajuće, a nerijetko i više nego zadovoljavajuće. Neposredna ih okolina ne percipira kao pijance već kao ljude 'koji vole popiti'.
Takve osobe obično piju u određenim prigodama, no nakon njih 'ne znaju za sebe od količine popijenog alkohola'. Postoje i oni drugi koji šest večeri tjedno redovito piju po čašu ili dvije vina. Jedne i druge možemo ubrojiti u funkcionalne alkoholičare.

Kao društvo pijemo previše, a alkohol je stoljećima udomaćena legalna droga zapadnog čovječanstva, smatra britanski psihijatar dr. Iqbal Mohiuddi i dodaje da su brojke u porastu. On tvrdi da se u zapadnom svijetu već stoljećima gradi pozitivan odnos prema konzumiranju alkoholnih pića kao i tolerantan odnos prema prekomjernom pijenju i socijalno neupadljivim funkcionalnim alkoholičarima pa je zagovaranje opće apstinencije od ispijanja alkohola u potpunosti nerealno, no zagovaranje umjerenog ispijanja je korisno.

U Velikoj Britaniji najviše piju osobe u dobi između 55 i 74 godine, a najmanje piju tinejdžeri i mladi ljudi. Dr. Mohiuddin procjenjuje da se čak polovina pacijenata koji su kod njega potražili pomoć u liječenju od ovisnosti o alkoholu ne uklapa u stereotipe. 'Većinom je riječ o osobama koji imaju vrlo visoke prihode, koji rade u medijima ili PR-industriji, među njima ima liječnika, stomatologa i odvjetnika, a u njihovim društvenim krugovima gotovo je obveza napiti se', rekao je za portal Healthista. 'Već godinama naporno rade i redovito piju, no u određenom trenutku počinju osjećati fizičke simptome poput mučnine nakon jutarnjeg buđenja. Sve više tvrtki postaje svjesno činjenice da njihovi zaposlenici piju i na radnom mjestu te ih nerijetko šalju na detoksikaciju.', kaže Mohiuddin. Dodaje da funkcionalni alkoholičari obično obavljaju sve svoje dužnosti bez problema unatoč omamljenosti alkoholom, a najčešće poriču da puno piju. U stvarnosti, gotovo tri četvrtine alkoholičara čine funkcionalni alkoholičari.

Američka književnica Caroline Knapp, bivša alkoholičarka i autorica bestselera 'Opijanje - Ljubavna priča' napisala je kako su 'pijane propalice i beskućnici samo iznimke' dok većina alkoholičara izvanredno funkcionira u većini oblika svojega života, svoj alkoholizam uspješno skriva i odbija sagledati bezbrojne načine na koje je alkohol pogubno djeluje na njihov život.