Vlaji se s Himalaje vratili u Zagvozd

Vlaji su se spustili s Himalaje i sretno stigli podno Biokova. U Zagvozdu ih je dočekala fešta, a ima i zašto - prošli je tjedan 12 vlaških jurišnika ostvarilo cilj - osvojili su Mera Peak na gotovo 6 i pol tisuća metara.

Pljuštali su zagrljaji i poljupci, pala je i pokoja suza, radosnica.  Popeti se na vrh Mera visok 6476 metara pozamašan je zalogaj i za iskusnije alpiniste. Bilo je teško, posebno zadnji dio - zrak rijedak, fali kisika, svaki korak kao tona. No, uspjeli smo - od nas 15, dvanaest  se popelo na vrh, od toga osam iz Zagvozda, kaže Vedran Mlikota.

Mnogi su mislili da Mlikota i Božić zbijaju šalu kad su prvi put spomenuli ekspediciju Vlaja na Himalaju. No što Vlaji naume, to i ostvare. Ovo je ekspedicija života a tebi  23 godine, E tako je ispalo, i kako je bilo, teško, smršavio sam 15 kila al vrati ću ja to, kazao je Mateo Srapić.

Za okrepu junaka parilo se iz lonaca, vrtili su se praščići na ražnju. Za okrepu duše tu je obitelj. Ni njima ovih mjesec dana nije bilo lako. Dijana Mlikota, Vedranova supruga priznaje: U dvadeset pet giodina prvi put smo bili razdovijeni i bilo je teško.
Hoćete li gfa opet pustiti?
Ne, ma kakvi!

Ali, nikad se ne zna, neke tabani već svrbe. Ne kaže se uzalud tko jednom dođe na Himalaju, uvijek joj se vrati. I s vrha Mera baš se lijepo vidi Mont Everest. A što Vlaj naumi, to i ostvari…