Usponom na Maja Jezerce, pripremaju se za Kilimanjaro

Početkom 2018., 16 članova Hrvatske ekspedicije kreće na osvajanje Kilimanjara, najvišeg vrha Afrike. Visinska bolest i kondicija najveće su prepreke na tom putu, pa su pripreme za ekspediciju vrlo bitne. Kamera HTV-a i kolega Alan Šimunović koji je i član HGSS-a, popratit će uspon na Kilimanjaro kao i tri pripremna. Za prvi je odabran najviši vrh Prokletija Maja Jezerce.

Polazak u cik zore i makadamski put u podnožju Prokletija za veselu družinu planinara označava početak priprema za ekspediciju na Kilimanjaro. Cilj ovih priprema je prije svega da se kao ekipa ljudi upoznamo. Ima nas 16 , svi smo različiti, netko ima više iskustva ,a netko manje u visokim brdima,  objašnjava Lazar Badanjac, voditelj ekspedicije na Kilimanjaro.

Put s makadama skreće u šumu. Prve napore ekipa osjeća na uzbrdici, a tijela postižu radnu temperaturu pa skidaju višak odjeće. Za otprilike sat vremena hoda stižu do karaule. Nekad u funkciji graničara, a danas služi kao sklonište planinara. Nakon skoro tri sata hoda po crnogorskom teritoriju došli su na sam granični prijelaz. Kamen označava da ih samo par koraka dijeli od prelaska u Albaniju. To potvrđuje i bunker iz doba Envera Hoxhe s pogledom na granicu. Danas nema ni graničara ni naoružanih vojnika koji bi remetili ljepotu prirode. Većina ekipe, ovdje je prvi put, ali ne i vodič koji Prokletije posjećuje već 10 godina. Svaki put se čovjek ponovo iznenadi , fascinira ga ova ljepota i ova divljina. Ovo je vjerojatno i zadnja prava divljina u Europi i definitivno je već odavno poznato da se ove planine zovu i balkanskim Alpama,  kaže Ivan Perčin, pomoćni voditelj na ekspediciji.

Što se više penju priroda postaje surovija, a kretanje otežano. Glavom su to platile i ostavljene gojzerice usred planine, koje sad vjerojatno služe kao markacija. Iako su primijetili da nema puno flore i faune, kamenjar sigurno skriva svoje gmižuće stanovnike. Grupa se polako kreće, ima vremena uživati i u pogledu iz ptičje perspektive. Izuzetno težak i opasan uspon ka samom vrhu od ekipe zahtijeva dodatni napor i oprez. Na 2694 m nadmorske visine, na samom vrhu, iznenada su počeli pristizati drugi planinari.

Na vrhu se umor isprepliće sa srećom. Vjetar puše i donosi oblake. Za 3 mjeseca ekipu čeka Kilimanjaro, a dotle pozdravljaju Maja Jezerce, najviši vrh Prokletija.