Otvoren Mjesec hrvatske knjige 2017.

U Crikvenici je otvoren 23. Mjesec hrvatske knjige. Ovogodišnja je tema enciklopedistika, a do 15. studenog očekuje nas bogat program diljem Hrvatske.

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige održat će se više od dvije tisuće programa. Enciklopedistika je odabrana za temu kako bi se obilježilo i 245 godina od objavljivanja prve velike Francuske enciklopedije koju su kao urednici potpisali Denis Diderot i Jean-Baptiste D'Alembert. Drugi razlog za odabir baš te teme bio je što se željelo propitati kakvo je danas 'stanje' znanja, koliko je ono uopće u fokusu s obzirom na tehnološka dostignuća koja često vode i u površnost.

U Mjesecu hrvatske knjige tradicionalna priredba je i Interliber - međunarodni sajam knjiga i učila koji će se ove godine održati od 7. do 12. studenoga, a na kojemu će sudjelovati i Knjižnice grada Zagreba. Na Inteliberu će se održavati radionice za djecu i mlade - od mlađe osnovnoškolske dobi do srednjoškolaca, a kao i svake godine, i ove će biti prilagođene središnjoj temi Mjeseca hrvatske knjige - enciklopedistici. Pretraživat će se tradicionalne tiskane knjige i one digitalne, a jedna radionica namijenjena osnovnoškolcima bavit će se germanizmima u hrvatskom jeziku, djeca će pretraživati agramerski rječnik, naučiti nove riječi, a nakon toga bit će kreativni dio za izražavanje. Srednjoškolcima je pak namijenjena radionica s uvodnim pomalo filozofskim dijelom i postavlja pitanje - koristimo li se paralelno rječnikom kada čitamo knjige na stranim jezicima kako bismo saznali značenje nepoznatih riječi, a novi mediji, za razliku od tradicionalnih, nude za to i nove mogućnosti.

U sklopu ovogodišnjega Mjeseca hrvatske knjige održat će se i nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se održava od 2000. a u kojemu će sudjelovati mladi čitatelji i djeca koji će 'odmjeriti' znanje o trima pročitanim knjigama, a to su 'Mali ratnik' Tihomira Horvata, 'Pošalji mi poruku' Sanje Pilić i 'Milijunaši' Maje Brajko-Livaković. Riječ je o on-line kvizu. Završna svečanost, uz javno izvlačenje i dodjelu nagrada, održat će se 15. studenoga u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice gdje će se uz prigodni program s mladima družiti pisci čije su knjige i bile sadržaj kviza. 

Uz kviz mladima je ponuđen i pristup on-line enciklopedijama pa će tako moći pretraživati Proleksis enciklopediju, Hrvatski leksikon, Hrvatski biografski leksikon, Filmski leksikon i Istarsku enciklopediju u kojima će pretražiti poneke od pojmova koji se spominju u romanima. 

Kao i svake godine i ove će tijekom Mjeseca hrvatske knjige jedan dan pod nazivom 'Danas ti čitam' biti posvećen cjelodnevnom čitanju gdje god se to može učiniti, a to će biti 23. listopada. Dan hrvatskih knjižnica - 11. studenoga obilježit će se dan uoči, odnosno 10. studenoga kada će biti dodijeljeno priznanje 'Knjižnica godine' ovogodišnjem laureatu - Knjižnici i čitaonici grada Preloga. 

Uoči Mjeseca hrvatske knjige, pulska Gradska knjižnica provodi projekt 'Spoj naslijepo s knjigom'. Održava se već treću godinu, a Mjesec knjige idealno je vrijeme za privlačenje novih čitatelja. Knjige su omotane u papir, a naslovnice skrivene. 'Spoj na slijepo s knjigom' mjesto je za čitatelje koji vole iznenađenja: