'Pomoć u kući starijim osobama'

Varaždinska županija o starijim stanovnicima sustavno vodi brigu već 15 godina. Društvo Crvenoga križa Varaždinske županije prvo je u Hrvatskoj pokrenulo program 'Pomoć u kući starijim osobama'. Njime je osigurana nužna potpora starijima koju pruža služba gerontodomaćica. 

Na idiličnim bregima u okolici Lepoglave starinske su kućice ili prazne ili su to samačka domaćinstva. Jagica Bušnja je u 85-oj i već dugo živi sama. Upravo je zato jednom tjedno posjećuje njezina Alica. Ona je gerontodomaćica i obavlja sve ono što baka Jagica, kao i ostali korisnici za koje se brine ne mogu sami. To među ostalim podrazumijeva kućanske poslove, zdravstvenu njegu, nabavu namirnica, ali znači mnogo više.

Potreba za takvim oblikom pomoći starijima sve je veća. Programom koji provodi Društvo Crvenog križa Varaždinske županije dosad su obuhvaćene tisuće starijih osoba. Trenutačno ih je na skrbi 300-tinjak.

Čak 20 posto stanovništva starije je od 65 godina, umirovljenici su jedna od najugroženijih skupina. Zato je važna takva - konkretna pomoć, a trebalo bi je i proširiti, ističu u varaždinskom Crvenom križu.