Turisti nisu ugrozili bioraznolikost otoka Lokruma

Otok Lokrum, osim što je jedan od najposjećenijih dubrovačkih otoka, važan je i kao rezervat prirode. Stručnjaci su predstavili rezultate o brojnosti i stanju leptira, kornjaša i ravnokrilaca... upravo su oni pokazatelj bioraznolikosti i stanja šumskog ekosustava. 

Sove i 11 vrsta šišmiša samo su dio bogate faune otoka Lokruma, no najbrojniji su stanovnici kukci - zato su njima posvećena istraživanja koja su se provodila protekle dvije godine.

Na otoku je za sada zabilježeno preko 170 vrsta leptira danjih i noćnih što svrstava otok Lokrum u bolje istražene Jadranske otoke, a sigurno najbolje istražen Jadranski manji otok. Brojnost zrikavaca i skakavaca također je iznenadila stručnjake, a pronađene su i neke rijetke vrste.

Još od vremena Austro-Ugarske nije bilo sustavnih istraživanja prirodnih vrijednosti na otoku, iako je još 1948. zaštićen kao rezervat prirode. Zato će pokrenuta istraživanja dati važne smjernice za donošenje odluka o upravljanju tim rezervatom ubuduće.

Ove sezone Lokrum je posjetilo više od 180 tisuća gostiju, istraživanja su pokazala da njihova brojnost ne utječe na bioraznolikost i bogatstvo faune otoka.