Što čitati: Nobelovca ili Norvežanina

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.


Promocija knjige izabranih pjesama Noćni vlak, čitanje i razgovor s uglednim kineskim pjesnikom Wang Jiaxinom održat će se u kafiću Botaničar, Trg Marka Marulića 6, danas u 19.30. Događaj se odvija u sklopu programa Gosti iz daljine Hrvatskog centra P.E.N. -a i izdavačke kuće Druga priča iz Zagreba. Sudjeluju: Wang Jiaxin, Tomica Bajsić, urednik knjige, Miroslav Kirin, prevoditelj, Ivana Gubić, prof. kineske književnosti na Filozofskom fakultetu i Marija Šegvić, dramska umjetnica.

O Nobelovoj nagradi za književnost 2017.

Kazuo Ishiguro izvrstan je britanski autor, ali za Nobela možda relativno mlad (rođen je 1954.) i nikada spominjan kao favorit Nobelove nagrade, pa je odluka pomalo iznenađujuća, ali i zaslužena. Vraćanje Nobela, nakon prošlogodišnjeg iznenađenja s Dylanom, na konzervativniji put, klasičnijih autora.
Teme koje se najčešće pojavljuju u njegovu opusu jesu sjećanje, vrijeme, samoobmana… Piše o ljudima koji traže načina suočiti se s traumatičnom prošlošću, preživjeti...Govoreći o njegovu rukopisu, Švedska akademija za Ishigurov stil kaže da je neka vrsta mješavine Jane Austen i Franza Kafke, kojem, uz to valja dodati i ponešto Prousta. Sedam romana, zbirka kratke priče, scenariji za filmove i TV. Za roman 'Na kraju dana', priču o engleskom batleru koji na kraju svoje karijere kreće na putovanje s kojega sagledava vlastiti život, 1989. je dobio nagradu Man Booker, a James Ivory režirao je istoimeni film.

U nas su mu prevedeni 'Na kraju dana', 'Kad smo bili siročad', 'Nikad me ne ostavljaj', zbirka priča 'Nokturna, pet priča o glazbi i sutonu' i roman 'Bez utjehe' o pijanistu u jednom srednjeeuropskom gradu


Frode Grytten – Sutra je ponedjeljak

Frode Grytten norveški je pisac; autor romana, kratkih priča, knjiga za djecu, putopisa i filmskih scenarija; radio je kao novinar, prevođen i nagrađivan; sudjelovao u eksperimentu pisanja priča na Twitteru; ima vlastiti rock bend.
Njegova zbirka priča/labavi roman 'Pjesma košnica' stekla je kultni status među hrvatskim piscima, a u Norveškoj je izvedena kao jedna od najuspješnijih kazališnih predstava ikada. Osim nje, na hrvatski je prevedena i zbirka 'Sobe uz more, sobe u gradu' te roman 'Zapalite kuću' posvećen jednoj od njegovih omiljenih grupa, legendarnim The Clash. Glavne teme njegove proze su odnosi među ljudima i slika današnjeg svijeta u previranjima.

Gospodin Lunde, pripovjedač ovog romana, čovjek u kasnim šezdesetim godinama, nasljednik je tvornice namještaja koji je 'montirao sretne dane u tisućama domova', znao sve stanovnike svoga malog grada, što je njegovom životu davalo smisao. Ranije je to bio mali grad sa snažnom industrijom koji je postao je zapuštena sredina iz koje se iseljavaju ljudi. Ima u tome i ponešto autobiografskog jer je Grittenov otac radio u salonu namještaja i on je kao dječak mnogo vremena provodio upravo tamo. Lunde je imao sretan brak, suprugu i sinove, položaj u društvu... a onda se u blizini njegova salona pojavila IKEA i njegov se život počeo raspadati. U početku je vjerovao kako će kupci prepoznati kvalitetu tradicije, ali ubrzo je shvatio kako se svijet počeo mijenjati i nema mjesta za stare vrijednosti te polako bankrotirao. Istovremeno njegovi se sinovi odsele, a supruga oboli od demencije, pa ju je prisiljen smjestiti u dom. Nakon što mu se život posve urušio, Lunde je spreman za osvetu u kojoj bi netko trebao sve to platiti, a kao najlogičniji izbor čini mu se osnivač IKEA-e…

Na početku romana on je čovjek na putu u Švedsku, u misiju otmice i osvete, ali već tada sumnja hoće li u svemu tome uspjeti i ima li njegov plan uopće smisla. Na putu će susresti saveznicu, djevojku posvađanu sa sobom i obitelji, a kad mu plan iznenađujuće uspije, njegovi problemi zapravo tek počinju. U romanu se izmjenjuju dionice o jednoj posve apsurdnoj otmici s reminiscencijama o nekada sretnom životu sa suprugom. Duhovit i napeti roman o pojedincu u raljama kapitalizma, sprezi političara i moćnih biznismena i o tome kako se velike društvene promjene na kraju prelome na leđima pojedinca. Analiza suvremenog društva, politička satira i ljubavni roman (dionice o prošlom životu, ljubavi prema supruzi i nedjeljama kada su mogli izgovarati naslovnu rečenicu, ne samo što su ravnopravne priči o otmici, nego su možda i najbolji dio romana).

Po knjizi je snimljen film u Njemačkoj pod naslovom Kill Billy, na čijoj su premijeri bili i ljudi iz IKEA-e i ostali oduševljeni!