Dođi! Okusi! Osjeti! Vidi!

Pravo vrijeme za posjet Ivanić-Gradu tradicionalno je treći vikend u listopadu, kada se održava turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija Bučijada! Ove godine na redu je 13. Bučijada.Okosnica manifestacije je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih proizvoda na kojem izlaže oko 200 izlagača. U sklopu Bučijade održava se i 7. Izložba bučinog ulja Sjeverozapane Hrvatske s dodjelom medalja i priznanja za najbolja ulja. U sklopu Izložbe o kakvoći bučinog ulja govorit će doc. dr. sc. Sandra Balbino.Za vrijeme trajanja manifestacije gradski park postaje mjesto inspiracije za umjetnike i kreativce koji na temu buče, bundeve postavljaju svoje instalacije i skulpture. Cooking show na gastro pozornici sastoji od radionica čiji su sudionici chefovi koji će pripremati jela od buče. Na Bučijadi kuhaju Nastasja Chiara Petrić - Chiarin tanjurićDino Pavanić, restoran Mano 2, te Marina Gaši, restoran Marina. Uz Cooking show održat će se i Škrlet corner 'ŠkrCo' i prezentacija autohtone sorte vina škrlet vinara udruge Škrlet.

Kum ovogodišnje Bučijade, najtrofejniji je hrvatski skijaš Ivica Kostelić. Zadovoljstvo mi je što ove godine mogu biti dijelom ovog događanja, na koje do sad nisam mogao ići zbog svojih obaveza. No moja obitelj, pogotovo mama koja je rodom iz Ivanić-Grada, redovito posjećuje Bučijadu, rekao je Kostelić.Za posjetitelje, od najmlađih do najstarijih, organizirani su zabavni sadržaji: vožnja tradicijskom i Buča kočijom, Buča-tramvajem, igraonice i radionice za najmlađe, kazališne predstave, izložbe, koncerti, promocije, etno program te bogata gastro ponuda jela od buča u restoranima i gastro šatoru. Iz Zagreba  vozi turističko-izletnički vlak 'Bučko express' koji polazi u 9.19.

Više o ovoj manifestaciji u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Ankica Bešter, direktorica TZ Grada Ivanić-Grada, Marica Svetlečić, tajnica Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske i Javor Bojan Leš, gradonačelnik Grada Ivanić-Grada: