Oktavijan Miletić, pionir hrvatskog autorskog filma

Ove godine obilježava se 115 godina od rođenja i 30 godina od smrti Oktavijana Miletića (1902. - 1987.), pionira hrvatskog autorskog filma. Izložbu o Miletiću možete vidjeti u Hrvatskom državnom arhivu, a neke njegove filmove  pogledati u kinu Europa. Njegovi filmovi bit će predstavljeni 26. listopada u HDA, a prikazivat će se i u studenom.

Oktavijan Miletić, ili za prijatelje Okti jedan je od prvih hrvatskih sineasta. Hrvatski filmski arhiv pri Hrvatskom državnom arhivu čuva njegove kamere, profesionalnu i amatersku, projektor, stolić za razvijanje filmova. Tu su njegove fotografije sa snimanja filmova, ili pak sa saksofonom jer je bio i saksofonist. Sve saznaje se na izložbi 'Oktavijan Miletić do Lisinskog' u povodu 115. obljetnice rođenja i 30. obljetnice smrti.

Dodajmo da se za karijeru redatelja i snimatelja odlučio već 1917. kada je prisustvovao snimanju prvog hrvatskog, dakako nijemog, igranog filma Brcko koji je sniman u Zagrebu u vili Miletićevih. U Arhivu čuvaju Miletićeve amaterske i profesionalne filmove. Redatelj i snimatelj amater je bio do sredine tridesetih godina 20. stoljeća, a tada napušta posao trgovca da bi se profesionalno bavio snimanjem. Smatraju ga tehnološkim i estetskim inovatorom filma. Vrhunac redateljskog rada Oktavijana Miletića je prvi sačuvani zvučni dugometražni igrani film Lisinski snimljen 1944. Dobio je mnogo priznanja za svoj rad te nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Znatan dio filmova koje posjeduje Hrvatski filmski arhiv ne samo da je digitaliziran nego i restauriran.