Izložba 'Suvremena japanska grafika - 50 umjetnika' u Gliptoteci HAZU

Izložba 'Suvremena japanska grafika - 50 umjetnika', na kojoj će se u spoju modernog i drevnog predstaviti različiti naraštaji japanskih grafičara, otorena je u srijedu, 11. listopada u Gliptoteci HAZU.

Izložba nas vodi na zanimljivo putovanje kroz stoljeća stvaranja s osvrtom na bogatu tradiciju drevne azijske kulture. Privilegij je i zadovoljstvo na jednom mjestu vidjeti tako veliku raznolikost tehnika i motiva japanskih umjetnika , ustvrdio je u predgovoru izložbe Leon Zakrajšek, predsjednik međunarodnog komiteta Japan Print Association za europske projekte.Predstavit će se svi naraštaji grafičara od starijih i svjetski prepoznatih do najmlađe generacije koja je, iako inspirirana bogatom japanskom tradicijom drevne japanske tehnike drvoreza, u mnogočemu različita od starijih kolega, predstavnika originalnog jezika "japanske mokuhange" i inovativna je u trendovima izrade grafika. Posjetitelji će imati priliku vidjeti sve danas poznate originalne grafičke tehnike, od kojih mnoge imaju korijene u drevnim, više od 200 godina starim tehnikama. Mnoge su se razvijale u likovnim pokretima kao što su Ukiyoe i Sosaku-hanga, razdobljima likovnog stvaralaštva koja su ostavila veliki trag u Japanu i u svjetskoj baštini grafičkog jezika. 

U sklopu izložbe, 12. listopada, u Gliptoteci će se održati radionica japanskog drvoreza, a vodit će ju Teruo Isomi, predsjednik Japan Print Associationa i jedan od najpoznatijih japanskih grafičara današnjce.  Izložba će biti otvorena do 31. listopada.