Jedan od prvih stanara buduće Caritasove stambene zajednice

U sklopu humanitarne akcije 'Uz nas niste sami - Da život imaju' donosimo priču o Matiji Vidoviću. On će biti jedan od prvih stanara buduće Caritasove stambene zajednice Zagrebačke nadbiskupije u kojoj će biti smješteni mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti dom. Trenutačno živi u Caritasovoj kući za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi na zagrebačkoj Trešnjevci.

Matija Vidović (19) rodnu je Pregradu napustio prije deset godina zbog obiteljskih razloga. Bio je smješten u kuću Svetog Franje u Vugrovcu gdje borave djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Na početku je bila velika promjena, ali kasnije shvatiš da ti Caritas pruža bolji način života i imaš priliku normalno odrasti, a ne uz poteškoće i probleme kakve imamo doma.

2015. stigao je u dom na zagrebačku Trešnjevku koji baš ove godine obilježava 10. godišnjicu svoga rada. S obzirom na situaciju kakva je bila doma ovdje je odlično. Dobio sam novu priliku za život.  Sobu dijeli s još dvojicom mladića. Postali su pravi prijatelji. To su prijateljstva koja traju cijeli život. Meni je krizmani kum prijatelj iz Doma kojeg sam upoznao tako da je to veliko iskustvo i radost.  U domu je trenutačno 16 korisnika. Društvo je odlično, nije nikad dosadno. Uvijek imaš što raditi, s nekim otići na kavu i popričati ako je neki problem.

Za sve probleme ovdje su djelatnici Caritasove kuće koji su Matiji postali druga obitelj. Matija je ipak još dijete, koje ima 18 godina, punoljetan je, ali se možemo osloniti na njega kao na odraslu osobu. Odgovoran je, kad se pred njega postavi zahtjev to savjesno i odgovorno obavlja,  hvali ga Ivanka Delač, voditeljica Caritasove kuće na Trešnjevci. Savjesno i odgovorno priprema se za daljnje školovanje. Nakon završene građevinske škole upisao je prekvalifikaciju za kuhara. No želja mu je upisati Kineziološki fakultet. Već sada razmišlja kako će izgledati njegov život u stambenoj zajednici. Za mene smještaj u stambenoj zajednici znači puno. Tto je opet jedna pomoć u životu i ohrabrujuće je kad shvatiš da ne moraš izaći van, praktički na ulicu, nego imaš bar prve dvije godine siguran krov nad glavom.

Matija je primjer kako se treba boriti kroz život, a najmanje što mu se može pružiti je topli krov u počecima samostalnog života.