Matej Meštrović u HNK-u Zagreb predstavlja Vivaldijeva "Četiri godišnja doba" u novoj transkripciji

Istaknuti hrvatski pijanist i skladatelj Matej Meštrović predstavit će u nedjelju 15. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu barokno remek-djelo "Četiri godišnja doba" Antonija Vivaldija u novoj energičnoj transkripciji za tri klavira u kojoj mu se pridružuju najpoznatiji hrvatski jazz pijanist Matija Dedić te turski pijanist i skladatelj Hakan Ali Toker./strong>

Kako se ističe u najavi, riječ je o aranžersko-autorskom projektu Mateja Meštrovića koji je četiri najpopularnija Vivaldijeva violinska koncerta prilagodio izvedbi za tri klavira, prožimajući ih balkanskim, romskim i jazz ritmovima. Meštrovićevo novo čitanje Vivaldija pod nazivom "Četiri godišnja doba za tri klavira" izvode tri poznata pijanista, Matej Meštrović, Matija Dedić i Hakan Ali Toker, a u zagrebačkom će HNK-u nastupiti u povodu izlaska istoimenog CD-a u distribuciji prestižnoga Naxosa i pod egidom američkog izdavača Navona Recordsa.

U novoj energičnoj transkripciji koja poput vihora donosi novo čitanje Vivaldijeva 'Četiri godišnja doba', Meštrović zajedno s Matijom Dedićem i Hakanom Ali Tokerom na tri klavira (i harmonici), temeljito preispituje Vivaldijeve koncerte, u radikalnoj obradi koja prerasta u gotovo potpuno novo djelo, stoji u najavi.

Kako partitura dopušta i pokoju improvizaciju, tako i svaki od pijanista ima u njoj svoj veliki pijanistički i autorski solo, dodaje se. Kao poseban gost nastupit će američki pijanist i skladatelj Matthew Mayer, koji će solističkim nastupom uvesti publiku u koncert.