U Rijeci predstavljene prve pametne autobusne postaje u Hrvatskoj

U Rijeci su predstavljene dvije pametne autobusne postaje i mobilna aplikacija 'Connected traffic cloud' za jednostavnije korištenje javnog gradskog prijevoza. Šestomjesečni pilot projekt jedinstven je u Hrvatskoj, a rezultat je suradnje Grada Rijeke, HT-a i Ericssona Nikola Tesla.

Aplikacija Connected Traffic Cloud omogućava pametan javni prijevoz, a u Rijeci je po prvi put dostupna i na mobilnim uređajima, što ovo rješenje čini jedinstvenim u svijetu. Pametne autobusne postaje nalaze se u Trpimirovoj ulici, ispred Riječkog nebodera i na Žabici. Imaju solarno napajanje, USB priključak za punjenje baterija mobilnih uređaja, WIFI mrežu, diplay s informacijama o voznom redu autobusa, vremenskoj prognozi, noću svijetle i vizualno su prepoznatljive, rekao je predstavnik Hrvatskog telekoma Saša Kramar. Objašnjavajući o kakvim je pametnim autobusnim postajama riječ Kramar ističe da su: ...energetski samoodržive, korisnici na njima i kod njih mogu dobiti neke vrlo korisne informacije, mogu se spojiti na internet, mogu napuniti svoje pametne telefone.
A sustav će se nadograđivati, jer je ovo tek pilot projekt jedinstven u Hrvatskoj, što Rijeku svrstava među pametne gradove, ne samo u našoj zemlji, nego i u Europi. Aplikaciju pametnog javnog prijevoza možete preuzeti na svoj mobilni uređaj,  objasnio je predstavnik Ericssona Nikola Tesla Ivan Lupić. Ericssonovo rješenje 'Connected traffic cloud' korisnicima pametnih autobusnih stanica nudi informacije o poziciji autobusa, o dolascima, o odabranim linijama te pomaže planirati put, a osim toga daje dodatne informacije o okolišu i događajima u Gradu Rijeci,  naglasio je.

Riječka ekipa HTV-a provjerila je iz prve ruke kako je došlo do ovog projekta i kako radi u razgovoru s Tinom Raguzin, Grad Rijeka i Damirom Medvedom, Smart Ri: