'Revizor' je prva ovosezonska premijera Kazališta Komedije

Zagrebačko Kazalište Komedija kao prvu premijeru nove sezone najavljuje, u petak 20. listopada, predstavu 'Revizor', najpoznatiju i najbolju društvenu komediju ruskog dramatičara Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, koju redatelj  Dražen  Ferenčina postavlja zadržavajući živahnost vodvilja, ali ne ne uštrb ozbiljnosti toga komada.

Kako se ističe u najavi, drama 'Revizor' bavi se ljudskim naravima i negativnim pojavama, ali je to ujedno i komedija karaktera i situacije, jer moralna iskrivljenost, naopake društvene vrijednosti, licemjerje i beskičmenjaštvo su vječni.

Radnja se događa u dalekoj provinciji carske Rusije u prvoj polovini 19. stoljeća, u kojoj vladaju nered i korupcija. U takvoj sredini pojavu kicoškog besposlenjaka i blefera Hlestakova mještani zbog gluposti i straha zamjenjuju za državnog revizora koji je slika birokratskoga mentaliteta i njegovih žrtava. Gogolj je u 'Revizoru', kako je sam rekao, nakanio skupiti na jednu hrpu sve ružno u Rusiji koje je tada poznavao, sve nepravde koje se čine na onim mjestima i u onim prilikama u kojima se od čovjeka traži najviše pravednosti, i u isti se mah svemu narugati.

Jednu od glavnih uloga revizora Hlestakova iz Sankt Peterburga igra Filip Juričić, dok je uloga njegova sluge pripala Ivanu Magudu. Damir Lončar zaigrat će ulogu upravitelja grada, dok će Dubravka Ostojić igrati njegovu ženu. Nina Kaić Madić i Ana Magud alterniraju u ulozi njihove kćeri Marije, Davor Svedružić kao školski nadzornik, Goran Malus u ulozi suca, Ivica Zadro kao kurator dobrotvornih ustanova, Igor Mešin kao upravitelj poštanske stanice, dok Saša Buneta i Vanja Ćirić glume mjesne vlasteline. Glumački ansambl još čine Ljubo Zečević, Dražen Bratulić te Marija Borić kao gostioničarka.

Dražen Ferenčina potpisuje i dramaturšku obradu teksta, scenograf je Miljenko Sekulić dok je kostimografkinja Marita Ćopo. Autor glazbe je Mate Matišić, a Rajko Pavlić je odgovoran za scenski pokret.