Može li Hrvatska imati 'zelenu budućnost'?

Danska se često spominje kao zemlja 'zelene budućnosti', 'zelene energije' i 'pametnih gradova'. Mogu li danska iskustva pomoći Hrvatskoj da postane 'zelena', kako iskoristiti danska rješenja, upoznati se s primjerima iz prakse i razmjeniti iskustva danas mogu i naši lokalni političari i gospodarstvenici na tematskom događaju pod nazivom 'Pametne jedinice lokalne samouprave i energetski učinkovite industrije' koji počinje danas u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik.
 
Prije početka konferencije emisija Dobro jutro, Hrvatska ugostila je neke od sudionika. Tako je u emisiju stigao jedan od predvodnika pametnih gradova u Kraljevini Danskoj, gradonačelnik Albertslunda (šireg Kopenhagena), g. Steen Christiansen, koji će na svom primjeru pokazati najbolje smjernice uspješne lokalne jedinice samouprave s mnoštvom inovativnih rješenja. Bio je tu i g. Kim Brostrøm, glavni voditelj projekta Living lab GATE21 te g. Finn Mortensen, čelnik danske krovne organizacije State of Green, koja na nacionalnoj razini promiče zelenu tranziciju kroz sve sektore društva.

Cilj konferencije je inspirirati razvoj lokalnih jedinica samouprave, a program se sastoji od tematskih panel diskusija hrvatskih i danskih predstavnika lokalnih jedinica samouprave, vodećih poduzeća u pametnim rješenjima, energetskih agencija i HBOR-a, primjera iz prakse i razmjene iskustava.