'Prošetajmo zajedno'

Uoči 15. listopada, Međunarodnoga dana bijelog štapa, u Osijeku je održana tradicionalna akcija Prošetajmo zajedno. Središtem grada prošla je kolona kojom su građani svih generacija s crnim povezima na očima dali potporu našim slijepim sugrađanima u razbijanju predrasuda koje ih svakodnevno prate.

Sportska udruga slijepih 'Svjetlost' u partnerstvu s Volonterskim centrom iz Tenje akciju organizira pod pokroviteljstvom gradonačelnika Osijeka. U povodu 15.10. Međunarodnog dana slijepih 'Dan bijelog štapa', ovog tjedna provode i aktivnosti s Muzejom likovnih umjetnosti i Turističkom zajednicom Osijeka 'Prošetajmo zajedno-učimo zajedno'.

Međunarodni dan slijepih prigoda je, ističu organizatori, da sugrađane upoznaju s izazovima s kojima se slijepe osobe svakodnevno susreću, a sudjelovanje velikog broja učenika osnovnih i srednjih škola, studenata i nastavnik te sugrađana kao i aktivnosti koje su pripremili doprinijet će, ocjenjuju, lakšem upoznavanju ljudi sa slijepoćom i procesu razbijanja predrasuda prema slijepim osobama.

U današnjoj akciji sudjelovali su i Crveni križ Osijek, instruktori za kretanje pomoću bijelog štapa Centra 'Silver' iz Zagreba, Osječko-baranjska županija, DVD Osijek-Tenja, osječko-baranjska PU- Odjel za prevenciju.

Koliko je edukacija potrebna govori i podatak da je u svijetu 300 milijuna slijepih i slabovidnih osoba. Sljepoća nije nešto prelazno, nešto s čim se ne može živjeti, samo nam treba pružiti priliku, poručio je predsjednik udruge 'Svjetlost' Stojan Bjelajac.