Počeo Mjesec hrvatske knjige

Počeo je Mjesec hrvatske knjige. Na više od dvije tisuće događaja organizatori će diljem zemlje podsjećati na važnost knjige i barem malo popraviti crnu statistiku čitanja u Hrvata. Za početak, dovoljno je prelistati enciklopedije u kojima je baš sve na jednome mjestu, kako glasi moto ovogodišnjeg Mjeseca knjige.

Čak 113 enciklopedija i priručnika izloženo je u čitaonici knjižnice Kustošija. Pridružio im se i rijedak primjerak 5. svezak Hrvatske enciklopedije tiskan 45-e. Ta je enciklopedija 40-ih bila hit u hrvatskim obiteljima.

Ovogodišnja manifestacija okuplja 2000 programa u 213 knjižnica.

Najavljena je i Strategija za poticanje čitanja, koja će dio sredstava izvući iz Europskog socijalnog fonda. Strategija će kroz koji tjedan biti na Vladi, prikupljena su sva mišljenja i sve procedure su završene, određena sredstva raspoređena su u idućoj godini.

A čita se i na kotačima! Čakovečki bibliobus vozi od 1976. godine na 30-ak stajališta diljem međimurske županije. Korisnici primjerice sa sela, imaju pristup matičnim knjigama knjižnice Čakovec. Mogu ih posuditi i na dva mjeseca.