Izložba "Bez naočala"

Što to sve naš proslavljeni likovni umjetnik Boris Bućan vidi bez naočala? Otkrio je u Galeriji Muzeja grada Rovinja na čak četrdeset velikih formata nastalih u vrlo kratkom razdoblju.

Naziv izložbe koja je gotovo posve ispunila prostor rovinjske galerije glasi: "Bez naočala!".

Trebao mi je jedan naslov da kažem ljudima - gledajte, gospodo, gledat ćemo ono što je izvorno, nećemo uljepšavati, pokazat ćemo ljudima svu drametinu koja je trenutno oko nas, objašnjava Bućan.

Glave za fašizam, ples smrti među rovinjskim čepresima, ciriški aerodrom, gorila među lišćem mrežnice. Svjež, duhovit, u stvaranju opušten, Bućan je umjetnik koji ne dopušta kanoniziranje vlastitog lika i djela.

On si ne predstavlja nikakve probleme koji inače u umjetnosti budu, šta naslikati, kako naslikati, zašto to naslikati, on jednostavno slika i to slika na način koji je slobodan, bez nekakvog razmišljanja, kaže kustoš izložbe Dario Šošoć.

Sve slike jedankog su formata, jer, kaže Bućan, nema strpljenja naručivati platna različitih dimenzija, a s kvadratima se dobro snalazi. Opus je nastao u kratkom vremenu, jer, kaže autor, za svaku sliku čim prije želi vidjeti vrijedi li nešto, ili je treba prefarbati.