Boris Ljubičič o 'Tepihu T.'

Na 52. Zagrebačkom salonu u Muzeju za umjetnost i obrt izlaže dizajner Boris Ljubičić. Pogledajte zašto je njegov Tepih T. izazvao tolike polemike u javnosti.

Jedan, na prvi pogled običan tepih, ugodnih umirujućih boja… No uspio je uznemiriti duhove zbog lika koji se u njemu krije. Josip Broz Tito. Slučajno ili namjerno, dizajnerska priča, starija više od trideset godina, savršeno se uklopila u polemike koje se vode oko preimenovanja Trga Maršala Tita u Zagrebu. On ima jedan lik koji sam ja davno napravio, tako da mladi ljudi ne misle da sam sada piksalizirao sliku i dao od toga napraviti tepih. Radi se o natječaju za spomenik Titu u Zagrebu. Njegov sam lik ukopao u pod namjerno, jer sam htio da ne dominira gradom. Lokacija je bila Trg Stjepana Radića, između Lisinskog i poglavarstva grada. S tog je mjesta najbolji pogled na grad, na katedralu. Nastajao sam da lik bude sasvim u podu, od kamenih ploča, ističe Ljubičić.

Prva je nagrada tada pripala Vojinu Bakiću, druga Ljubičiću. Kakve će reakcije u promatraču izazvati ovaj rad ovisi o kutu gledanja, ali i katu gledanja Muzeja za umjetnost i obrt u kojem je izložen, a koji se nalazi na trgu koji je donedavno nosio maršalovo ime. Moja poruka je u stvari kad se već to dogodilo, je da on više nije u javnom prostoru, nego ga nosite doma u svoj dnevni boravak. Možete hodati po njemu koliko hoćete, a ovdje hodajte po Trgu Republike Hrvatske. Iako su neki mediji objavili da je Ljubičić vratio Tita na njegov bivši trg, sam autor to doživljava potpuno drugačije. Htio sam reći da se ja zapravo obračunao s likom koji se tu nalazi…
Izložba traje do 28. listopada, do kada možete hodati po sagu u kojem se krije jedan od najkontroverznijih likova hrvatske povijesti.