Street art umjetnica OKO izlaže u Francuskom paviljonu

Zagrebačka umjetnica OKO, prepoznata i na europskoj urbanoj kulturnoj sceni, predstavlja svoj novi rad na izložbi "Exquisite growth", koja se otvara 19. listopada u zagrebačkom Francuskom paviljonu Studentskog centra.

Za reprezentativni prostor Francuskog paviljona pripremila je sedam objekata u kojima razrađuje ljudski vijek, referirajući se na Shakespearovih "Sedam razdoblja ljudskog života".

Kao i kod svih njenih radova, reference ovdje ne prestaju. Imaginarna bića, životinje-ljudi, mitovi, lubanje i riječi pjesama pune karakteristične crteže slojevima značenja koji se odmotavaju uz poznavanje raznorodnih izvora, od klasične literature, preko mitologije do supkulturnih urbanih elemenata, ističe se u najavi izložbe.

U toj instalaciji Marine Mesar, koja djeluje pod umjetničkim imenom OKO, Francuski paviljon će se podijeliti u šest jasnih cjelina sa središnjom, sedmom, izbočenom, izduženom, krnjom piramidom koja predstavlja završetak.

Drveni okviri ispunjeni su crtežima i slikarski dodatno slikarski obrađeni, što se nastavlja na njene dosadašnje radove u kojima grafičkim i slikarskim tehnikama intervenira u prostor.

Ti suvremeni asamblaži, inspirirani klasičnim tekstom, u potpunosti su prilagođeni lokaciji za koju su rađeni te reflektiraju trenutačnu društvenu situaciju kroz osobnu umjetničku intervenciju, navodi se.

Umjetnica OKO izlaže svoje slike, murale i instalacije u prestižnim svjetskim galerijama i muzejima, od Victoria&Albert Museuma u Londonu, galerije e-flux u New Yorku do zagrebačkog MSU-a, za koji je napravila mural.

Radovi su joj trajno prisutni u urbanoj uličnoj kulturi - godinama je na zidovima  izrađivala instalacije uz pomoć različitih tehnika poput linoreza, bakroreza i crteža i sudjelovala u raznim uličnim i grafiterskim inicijativama.

Za posjetitelje će se u subotu, 21. listopada, organizirati vodstvo, razgovor i druženje s umjetnicom OKO i kustosicom izložbe Martkom Kiš. Izložba će biti otvorena do 11. studenog.