Glazbena škola Dugo Selo svjetski je folklorni prvak

Na nedavnom Svjetskom folklornom prvenstvu u konkurenciji od 98 orkestara i solista u Bugarskoj članovi Glazbene škole Dugo Selo postali su svjetski prvaci u obje kategorije.

Iako je osnovana prije sedam godina, Glazbena škola Dugo Selo već postiže zavidne rezultate. Pohađa ju 250 učenika, njih 30 dolazi i iz Zagreba. Do sada su osvojene brojne nagrade na regionalnim natjecanjima. Imamo našeg prvaka na državnom natjecanju Luku Ivezića koji je osvojio 1. mjesto. Učenici su stvarno izuzetno talentirani i imamo odlične rezultate od natjecanja u Hrvatskoj do međunarodnih natjecanja. Ja bih spomenuo natjecanje u Veneciji na Svjetskom kupu gdje je učenik iz naše škole Jan Orešić osvojio 1. mjesto. Imali smo zapravo prva tri mjesta koja su došla u Dugo selo,  ponosno ističe Dario Cerić, ravnatelj Glazbene škole.

Osim što se ovdje mogu naučiti svirati različiti instrumenti, od kojih je tamburica najpopularnija, postoji i teorijski smjer, a škola ima i svoj zbor i orkestar. Na Nedavnom Svjetskom folklornom prvenstvu u Bugarskoj u konkurenciji od 98 skupina, orkestara i solista osvojili su 1. mjesto. Jan Gorišek svjetski je prvak na tamburi u solo kategoriji. Na njihovom su repertoaru skladbe iz cijele Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine, bunjevački plesovi te skladbe dugoselskih tekstopisaca. I baš su skladbe na tekstove sugrađana g. Nemeta i Dragice Pivac koje je uglazbio ravnatelj Cerić, izvedene u finalu, donijele naviše moguće ocjene žirija. Ravnatelj Cebić vodi orkestar koji je osnovao 1995. i nastavnik je tambure koju, ističe, u ovoj školi pohađa najveći broj učenika u Hrvatskoj. Školovao se u Austriji, Njemačkoj i Italiji, završio je tri doktorata, svira sve žičane instrumente i klavir. Svoje znanje i iskustvo htio je darovati domovini

Dugoselski se glazbenici sada pripremaju za međunarodno natjecanje u Češkoj i Grčkoj, te za turneju po Azurnoj obali. Poziv za nastup imaju čak iz Kine i Indonezije. Po svemu sudeći, zahvaljujući Glazbenoj školi Dugo Selo, zvuci Lijepe naše daleko će se čuti.