Nacionalni park Krka planira smanjiti pritisak na Skradinski buk

Ravnatelj Nacionalnog parka Krka Krešimir Šakić je predstavio projekt "Nepoznata Krka: Skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke". Naglasio je da u tom parku imaju namjeru razviti nove posjetiteljske programe koji će pridonijeti prepoznatljivost cijele rijeke Krke i smanjiti pritisak na Skradinski buk.

Dosad neiskorišteni turistički i gospodarski potencijal sjevernog dijela Nacionalnog parka Krka aktivirat će se izgradnjom infrastrukture i razvojem novih edukativnih posjetiteljskih proizvoda i usluga, smatra Šakić te dodaje da će se na taj način potaknuti i gospodarske mogućnosti lokalnog stanovništva.

Voditeljica Odsjeka za turizam i prihvat posjetitelja parka Ivona Cvitan rekla je da projekt također ima znanstvenu, kulturno-obrazovnu i rekreativnu namjenu.
Naglasila je da  broj posjetitelja u Nacionalnom parku Krka raste svake godine pa je 2014. bilo 2,8 posto više posjetitelja nego godinu ranije, 2015. 18 posto više, a 2016., kad se broj posjetitelja povećao 13 posto, Park prvi puta bilježi milijun posjetitelja. Njih 98 posto tada je posjetilo Skradinski buk, a samo dva posto ostatak parka. Najviše posjetitelja bilo je u srpnju i kolovozu.

U NP Krka ističu da im je prostorna i vremenska stoga disperzija jako važna pa pripremaju niz infrastrukturnih intervencija unutar Parka poput izgradnje i uređenja posjetiteljskog centra "Eko kampus Krka" u Puljanima, interpretacijsko-edukacijskog i volonterskog centra te opremanja Centra za interpretaciju prirode "Krka vrelo života" u Kistanjama. Namjeravaju urediti pješačke staze i elektrificirati brodski promet.

Pripremaju i brojne edukativne aktivnosti radi povećanja sigurnosti posjetitelja, ali i podizanja svijesti o prirodnim bogatstvima rijeke Krke i procesima vezanim za nju.

Partner na projektu je Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, koju posebno zanima broj dolazaka gostiju i statistika Nacionalnog parka.

Naša temeljna zadaća je i brojanje posjetitelja, ali svjesni smo da je turizam nešto što određuje prostor i njegovo okruženje. Destinacija ima benefit od prirodnih atrakcija u smislu atraktivnog turističkog proizvoda, a trajni interes je očuvanje tih atrakcija. Kroz ovaj projekt pronalazimo interes očuvanja okoliša kao temeljne sastavnice, a održivost je ključna riječ, rekla je ravnateljica Turističke zajednice Šibensko kninske županije Željana Šikić.

Ukupna vrijednost Projekta je nešto više od 80 milijuna kuna od čega je 66,2 milijuna kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj u obliku bespovratnih sredstava u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.