Ina prikuplja otpadno jestivo ulje

Ina je predstavila svoj pilot projekt prikupljanja otpadnog jestivog ulja, koji je pokrenut na 30 odabranih Ininih maloprodajnih mjesta u središnjoj Hrvatskoj.

U Hrvatskoj kućanstva godišnje stvore oko devet milijuna litara otpadnog jestivog ulja, više od dvije litre po stanovniku, a njegovo recikliranje postaje lakše nego ikada, ističu iz Ine u priopćenju.

Iz Ine pozivaju građane koji već recikliraju otpadno jestivo ulje ili će to tek početi da na jednoj od odabranih lokacija dođu po svoj besplatni Ina lijevak i tako si olakšaju prikupljanje ulja u vlastitim kućanstvima.

Direktorica Naprednih tehnologija i razvoja proizvoda u Ini Tea Tonković Pleša ističe kako za odlaganje otpadnog jestivog ulja "više nije potrebno tražiti dvorišta za reciklažu već je to moguće učiniti kada dođete točiti gorivo, opskrbiti se namirnicama ili jednostavno dok se vozite na posao.

Na predstavljanju Inine nove "zelene" usluge na benzinskoj postaji Maksimirska-sjever u Zagrebu bili su i poznati domaći blogeri o hrani Željka Gulan i Darko Kontin koji su uz ostalo naglasili da otpadno ulje može biti korisno, a ujedno i štetno za okoliš te kako svi skupa moramo biti svjesni da otpadnom jestivom ulju nije mjesto u odvodu.

U idućih godinu dana Ina će ispitati kako tržište reagira na ovakvu mogućnost te donijeti konačnu odluku o nastavku projekta prikupljanja otpadnog jestivog ulja, najavljuje se u priopćenju Ine.