Akcija "Imam pravo jesti zdravo!" u osnovnim školama na otocima

U sklopu akcije "Imam pravo jesti zdravo!", koja se održava u povodu Svjetskog dana hrane, ovoga će se tjedna u deset otočkih osnovnih škola na području Splitsko-dalmatinske županije učenicima prvih razreda dijeliti ekološki doručci.

Djeca će u paketiću dobiti sezonski, mediteranski i ekološki obrok koji čine proizvodi domaćih proizvođača - cijeđeni sok od mandarine, bublicu od integralnog, pirovog i pšeničnog brašna obogaćenu marmeladom i grožđicama, mrkvu te smokvu.

Jelena Petrov iz Javne ustanove za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije - RERA-e kazala je kako su zajedno s još šest partnera dobili nagradu za najbolji projekt u EU u kategoriji edukacije i treninga. Riječ je o projektu "EkoBiz", koji je dobio nagradu RegioStars 2017 koja se godišnje dodjeljuje na razini EU za najinovativnije i najinspirativnije projekte financirane iz EU sredstava.

Kroz projekt smo educirali preko 70 ljudi, a on se nastavlja i dalje, pa i edukacija još traje. Radili smo poslovne planove i prijave za program ruralnog razvoja za mlade, a radili smo i s deset škola i isto toliko vrtića širom županije. U sve je uključeno stotinjak mladih, no broj se stalno povećava, kazala je Petrov.

Stalno govorimo o depopulaciji otoka i Dalmatinske Zagore. Ovo je prilika, a bit će ih još, da kroz taj projekt prijavljujemo ostale aktivnosti iz programa ruralnog razvoja gdje su krajnji korisnici obiteljska poljoprivredna gospodarstva i gdje mogu privređivati na ekološki čistim zemljištima. To je komparativna prednost ove županije, rekao je ravnatelj RERA-e Jozo Sarač.