Rubensova vrhunska djela u KHM u Beču

Izložba "Rubens - moć promjene" koja obuhvaća oko 120 eksponata od toga osamdesetak vrhunskih umjetničkih djela majstora flamanskog baroknog slikarstva 17. stoljeća  Petera Paula Rubensa, otvorena je u Muzeju povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum - KHM ) u Beču.

Ovom izuzetnom izložbom željeli smo na novi način predstaviti vrhunsko umjetničko stvaralaštvo flamanskog baroknog slikara iz Antwerpena, koja daje nove poglede u njegovo bogato i kreativno umjetničko stvaralaštvo, rekla je na konferenciji za novinare u KHM-u njegova glavna direktorica Sabina Haag.
Ocijenila je da je Rubens najpoznatiji po svojim oltarskim slikama, pejsažima, portretima i djelima s povijesno alegorijskim i mitološkim motivima, koje i danas imaju magičnu privlačnost.

Dodala je da je posebnost izložbe što je uz Rubensova umjetnička djela postavljeno i nekoliko torza, mramornih i brončanih antičkih i renesansnih skulptura  te djela njegovih prethodnika, talijanskih slavnih slikara Tiziana i Tintoretta, koji su mu bili veliki uzori, a  na "izložbi su u međusobnom umjeničkom dijalogu s Rubensovim djelima".

Ta velika izložba s oko 120 eksponata od toga 81 vrhunsko djelo Rubensa: ulja na platnu velikih formata, uljanih skica, crteža, grafika, prema riječima kustosice izložbe Gerlinde Gruber, tematizira Rubensovu golemu moć promjene.

Izložbu smo postavili na poseban i dinamičan način, a pokazuje širok opus stvaralaštva jednog od najznačajnijih i najutjecajnijih baroknih flamanskih slikara 17. stoljeća, koji je osim toga bio  i veliki  kolekcionar umjetničkih djela, diplomat te dizajner grafika, tapiserija i kuća, kazala je kustosica Gruber.

Postava izložbe podijeljena je u nekoliko cjelina uz ostale: umjetnost bogatstva, lijepi aktovi, Venera božica ljubavi, barokni krajolici , čovjek i priroda.
Peter Paul Rubens  (1577- 1640) bio je svestrani umjetnik, izuzetno plodan slikar,  priznat i cijenjen još za života.

Eksponati za izložbu posuđeni su iz brojnih najpoznatijih svjetskih muzeja kao što su madridski Prado, Izraelski muzej u Jeruzalemu, Ermitage u St. Petersburgu, Nacionalna umjetnička galerije u Washingtonu, Muzej umjetnosti u Filadelfiji, Nacionalna galerija u Londonu, Lichtenstein zbirke Rubensove kuće  i Kraljevskog muzeja lijepe umjetnosti u Antwerpenu  i drugih.

Pripreme za izložbu trajale su duže od dvije godine, a organizirana je u suradnji KHM i Saedel muzeja u Frankfurtu.

Rubensova izložba "Moć promjene" ostaje otvorena do 21. siječnja, a pratit će je brojni popratni programi  poput predavanja, simpozija, vođenja, performasa i slično.