U Varni otvoren 2201. zid "Prije nego što umrem, želim ..."

U centru bugarske morske prjestolnice Varna postavljena je posebna drvena ploča na kojoj svi posjetitelji mogu upisati svoje želje, poruke i nade koje žele ostvariti prije smrti. Before I Die naziv je globalno poznatog projekta koji je stigao i u Varnu.

Projekt je nastao u New Orleansu, a pokrenuli su ga James Reeves i Candy Chang nakon gubitka njihove 17-godišnje kćeri. U želji da podsjeti sebe i svoje sugrađane na prave vrijednosti u životu te potakne svijest o pomalo zaboravljenim i zapostavljenim željama koje često ostaju nerealizirane, jednog je dana Candy oslikala zid napuštene kuće i ispunila ga započetim porukama "Prije nego što umrem, želim ...". U sljedećim danima brojni su prolaznici dopunili rečenicu i kredom zapisali vlastite poruke, ostavljajući trajni podsjetnik na sve ono što žele ostvariti tijekom života.

Oduševljena neočekivanim odazivom sugrađana, Candy je odlučila ideju projekta podijeliti dalje te je izradila upute za izradu vlastitog zida koje svatko u bilo kojem dijelu svijeta može primijeniti i u svojoj zajednici.

Projekt je tako zaživio globalno i danas u svijetu postoji više od 2200 zidova, na kojima je ispisano tisuće poruka u preko 76 zemalja. U Varni je otvoren 2201. zid a svoje želje građani i gosti će moći upisivati do 15. studenog.