Veslači po vlastitoj mjeri

Prilagođeno veslanje, prema uvriježenom engleskom nazivu adaptive rowing, ima zapravo dvije varijante: specijalno – namijenjeno osobama koje imaju kognitivni invaliditet, te paraolimpijsko – namijenjeno osobama s tjelesnim nedostacima.

Bio je to najmlađi sport na Paraolimpijskim igrama (POI) u Pekingu 2008. Tada je dvanaest veslačkih medalja otišlo u devet različitih zemalja sa svih pet kontinenata. Premda se na međunarodnoj razini počeo se razvijeti tek nedavno, ovaj je sport u obje svoje discipline stekao već priliča broj poklonika.

U Italiji je za to posebno zaslužna udruga ˝Jadranski veslači˝iz Trsta, prva koja se odazvala pozivu Talijanskoga veslačkog saveza da organizira tečajeve namijenjene veslačima s posebnim potrebama, koji sad imaju priliku postati olimpijski prvaci.

Kolega novinar Massimo Gobessi iz studija RAI Friuli Venezia Giulia priču o njima iz svojega kuta napravio je za magazin Alpe Dunav Jadran, a sve ostale reportaže te vrijedne i dugovječne koprodukcije možete uvijek pronaći u videoteci HRTi.