Izlozeno jedino izdanje Francuske enciklopedije u nas

Ovogodišnji Mjesec knjige, koji traje do 15. studenog, posvećen je enciklopedistici. Tim povodom u šibenskoj knjižnici izloženo je šest svezaka prvog izdanja "Francuske enciklopedije". Kompletno izdanje te kultne enciklopedije, jedino u Hrvatskoj, čuvaju šibenski franjevci. 

Francuska enciklopedija prva je prava moderna enciklopedija, na kojoj su stručnjaci radili 21 godinu. Njezino prvo izdanje očima javnosti, i hrvatske i svjetske, rijetko je dostupno. A upravo njega stoljećima čuvaju zidine samostana svetoga Frane u Šibeniku. Ona ne obrađuje samo pojmove na teritoriju tadašnje Francuske, nego i izvan toga, kaže Ivan Bradarić, gvardijan samostana sv. Frane u Šibeniku.

Prvi je put ova glasovita enciklopedija 'napušta' odaje šibenskih franjevaca. Mi ćemo samo neke od tih svezaka ovdje u vitrinama izložiti da naši sugrađani vide, baš je riječ o pravom knjižnom blagu, objašnjava Vilijam Lakić, ravnatelj GK "Juraj Šižgorić". U vitrinama je šest svezaka od njih 33, a uz njih još jedan raritet kojim se Šibenčani hvale - dio "hrvatske enciklopedije", nastale od 1941. do 1945. Godine.

Svi ovi vrijedni naslovi mogu se razgledati do sredine studenoga – do kraja Mjeseca hrvatske knjige, manifestacija koja više od dva desetljeća promiče čitanje i knjigu kao društvenu vrijednost.