Znate li koji je najmanji gornjogradski zagrebački trg?

Na raskrižju Opatičke, Jurjevske i Radićeve ulice podno Popova tornja, smjestio se jedan od najmanjih Gornjogradskih trgova, Ilirski trg. Nekadašnji mali trg, zvan Kipni, nastao je rušenjem sjevernih vrata Gradeca.
 
 
Sredinom 18. stoljeća postavljeno je i kameno raspelo, Kip raspetoga Krista. Na sredini trga 1892., po nacrtima Hermanna Bolléa izgrađena je i kapelica Svetog Križa. Iduće 1893., Kipni je trg u čast ilirskog pokreta preimenovan u Ilirski trg.
 
Na trgu je i poznati Popov toranj, na kojemu je 1905. dograđen treći kat s kupolom teleskopske zvjezdarnice. Ispod Popovog tornja zapušteni je obronak uređen i pretvoren u gradsko šetalšte, najprije zvano Sjeverno, a kasnije u spomen pjesnika Stanka Vraza koji je do smrti živio u obližnjoj Samostanskoj ulici, nazvaše ga Vrazovo šetalište.
 
 
Na broju 9 na Ilirskom trgu smjestila se je Škola za klasični balet. Nasuprot školi nalazi se kavana Palainovka otvorena još 1847. poznata kao stjecište društvenog života Gornjega grada sve do 1945. kada je odlukom tadašnjih vlasti zatvorena. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Vinko Hotko obnavlja Palainovku i ona opet postaje popularnim okupljalištem Zagrepčana koji uz svoju jutarnju kavicu mogu uživati i u prelijepom pogledu na ovaj mali gornjogradski trg.